Työttömyysturvan aktiivimallin hoitoon luvatun lisärahan kohtalo on aiheuttanut huolta ja hämmennystä Uudenmaan TE-toimistossa. Työministeri Jari Lindström (sin.) vakuuttaa, että hallituksen puheet pitävät.

Uusi Suomi sai haltuunsa Uudenmaan TE-toimiston johtajan Jarmo Ukkosen maanantaina henkilöstölleen osoittaman tiedotteen. Siinä hän kertoo kuulleensa, että hallituksen kehysriihessä tehtyyn TE-toimistoja koskevaan päätökseen olisi vielä pohdinnassa jonkinlainen jyvitys, jonka mukaan osa luvatuista resursseista voisi tulla käyttöön tänä vuonna ja osa vasta ensi vuonna, toisin kuin on ilmoitettu. Lisäksi tiedotteen mukaan vuokratyövoiman käyttöä on haluttu pohtia työ- ja elinkeinoministeriössä.

Kehysriihessä päätettiin rahoittaa TE-toimistojen henkilöstötarpeet eli 206 henkilötyövuotta liittyen hallituksen työllisyystavoitteiden toteuttamiseen ja aktiivimalliin. Hallitus korosti erityisesti, että ELY-keskusten pyynnöt toteutetaan täysimääräisesti.

Ministeriössä pohdinnassa olleista muutoksista kuullut Ukkonen kertoo henkilöstötiedotteessa olleensa yhteydessä ministeriön ylimpään johtoon ja tyrmänneensä vuokratyövoiman käytön ja sen, että asiat ovat hänen kuulemansa perusteella muuttuneet kehysriihen päätöksestä.

Nyt Ukkonen kertoo Uudelle Suomelle, että tiedotteessa oli kyse henkilöstölle tarkoitetusta ennakkotiedosta, jossa hän listasi mahdollisia esillä olevia vaihtoehtoja. Ukkonen kertoo, ettei ole saanut ministeriöstä virallista vahvistusta siihen, ovatko hänen työ- ja elinkeinoministeriöstä tietoon saamansa lisäresurssien aikataulujyvitykset vielä pohdinnassa.

– Olen ymmärtänyt, että vapun jälkeen pitäisi tulla TEMistä kannanotot jaoista ja jyvityksistä, Ukkonen sanoo Uudelle Suomelle.

Työministeri Jari Lindström on ihmeissään Uuden Suomen haltuunsa saaman tiedotteen sisällöstä. Hän kertoo, ettei ole kuullutkaan siinä esitettyjä väitteitä ennen Uuden Suomen yhteydenottoa.

– 206 henkilötyövuotta pyydettiin, ja siihen vastattiin. Se on päätetty asia ja se hoidetaan, Lindström sanoo Uudelle Suomelle viitaten kehysriihen päätökseen TE-toimistojen lisäresursseista.

Lindström kummastelee myös Ukkosen tiedotteessaan mainitsemaa aikatauluihin liittyvää jyvitysasiaa. Lindström sanoo, että päätöksen mukaan lisäresurssit tulevat käyttöön kesän aikana.

– Juuri aamulla [keskiviikkona] oli kansliapäällikköpalaveri, jossa on käyty läpi nämä asiat. Ei tuollaisesta [jyvityksestä] ollut mitään puhetta. Luulisin, että tietäisin tästä, Lindström sanoo.

Palaverissa ylimääräisten henkilötyövuosien puhuttiin Lindströmin mukaan edelleen olevan 206 ja resurssien tulevan käyttöön tämän kesän aikana.

Asioissa tuntuu Lindströmin mukaan syntyneen jonkinlaisia väärinkäsityksiä, jotka hänen on selvitettävä Ukkosen ja TE-toimistojen kanssa. Uusi Suomi haastatteli Lindströmiä keskiviikkona ennen kuin tavoitti Ukkosen.

Ukkonen kertoo kuulleensa pohdinnassa olevista asioista viime viikolla TEMistä luotettavalta taholta.

– Siksi minä huolestuneena johtajana kirjelmöin [ministeriöön], että kun näitä asioita ministeriössä puntaroitte, otattehan huomioon nämä mainitsemani asiat ja kuinka ne kentällä vaikuttavat.

Ukkosen huolet liittyvät muun muassa siihen, että Uudenmaan TE-toimistossa on tällä hetkellä 80 määräaikaisella työsopimuksella työskentelevää henkilöä. Toimisto esitti omassa esityksessään, että kehysriihen päätökseen sisältyvästä määrästä sata tulisi Uudellemaalle.

Ukkonen kertoo, etteivät hän tai muut toimistot ole saaneet virallista vastausta kehysriihen päätökseen, koska valmistelu on kesken.

– Mutta jos se näin on, mitä ministeri on teille [Uudelle Suomelle] sanonut, asiat ovat loistavasti, Ukkonen sanoo.

Vuokratyövoimasta apua

Tiedotteessa Ukkonen kertoo myös vuokratyöntekijöiden tulon aiheuttavan todennäköisesti yt-neuvotteluja, koska ”organisaatiota koskevat muutokset ovat yt-asioita.” Nyt Ukkonen täsmentää Uudelle Suomelle, että kyse ei missään tapauksessa ole irtisanomis-yt-neuvotteluista. Tiedotteessa mainituilla yt-neuvotteluilla Ukkonen tarkoittaa sen sijaan yt-menettelyä, joka organisaation on käytävä läpi, jos sen toimintaa muutetaan.

Tiedotteessa Ukkonen myös muistuttaa, että vuokratyövoima ei voi tehdä viranomaispäätöksiä. Saman toteaa Jari Lindström Uudelle Suomelle. Hänen mukaansa ulkopuolisen työvoiman ja TE-toimiston oman työvoiman osuudet on selvitettävä myöhemmin asioiden tarkentuessa.

– Nämä asiat katsotaan yhdessä te-toimistojen kanssa, Lindström sanoo.

Ukkonen harmitteli tiedotteessa, että esimerkiksi vuokratyövoimaan liittyvät asiat olisivat muuttuneet kehysriihen jälkeen. Lindströmin mukaan siitä on kerrottu avoimesti, että TE-toimistojen taakan keventämiseksi käytetään ostopalveluja, kuten nykyisinkin. Siinä ei pitäisi hänen mielestään olla mitään ihmeellistä.

– Emme ole missään vaiheessa peitelleet mitään. Avoimesti olemme kertoneet, mistä on kysymys. Asiat ovat kuten kehysriihessä on päätetty.

Ukkonen myöntää, että yhteistyö vuokratyövoiman kanssa on tähän asti toiminut loistavasti.

– Olen Lindströmin kanssa samaa mieltä siitä, että vuokratyövoimasta on erinomainen apu, mutta tiettyjä viranomaistehtäviä he eivät voi hoitaa. Tietyissä asioissa yksityinen tukee hyvin julkista toimijaa, Ukkonen sanoo.