Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalan suunnittelu on tällä hetkellä niin paljon kesken, että Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala tuskin valmistuu aikataulun mukaisesti vuonna 2024 kaupalliseen sähköntuotantoon, Talouselämä kertoo.

Pyhäjoen ydinvoimala oli vahvasti esillä julkisuudessa viime viikon alussa, kun presidentti Sauli Niinistön väitettiin hänestä tehdyssä kirjassa vaikuttaneen Fortumin tuloon Fennovoiman osakkaaksi. Niinistö ja Fortum torjuivat väitteen.

Jo viime tammikuussa Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä kiirehti julkisuudessa Kaleva-lehden haastattelussa voimalan venäläistä laitostoimittajaa ja vähemmistöomistajaa Rosatomia varmistamaan Pyhäjoen ydinvoimalaitoshankkeen kokonaisaikataulun Fennovoimalle pikaisesti. Rakentamisluvan saamisen aikataulua oli tässä vaiheessa jo lykätty, koska Rosatom ei kyennyt toimittamaan laitoksen suunnitteluaineistoa Säteilyturvakeskukseen hyväksyttäväksi sovitussa aikataulussa.

Nyt aikataulut ovat mennyttä suunnitelmaa. Härmälän pikaisesta vetoomuksesta Rosatomille on kulunut seitsemisen kuukautta. Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen sanoo, että Fennovoima odottaa saavansa päivitetyn aikataulun vuoden loppuun mennessä.

Onko vuoden 2019 aikataulu liian optimistinen? Pitääkö puhua jo vuodesta 2020 – ja sen jälkeisestä ajasta?

”Meillä on edelleen vuosi 2019 tavoiteaikatauluna rakentamisluvan saamiselle. Haasteita on, erityisesti automaation osalta. Fennovoima ei voi omasta päästään tempaista uutta arviota. Käymme asiasta keskustelua toimittajan kanssa ja kerromme, jos muutoksia tulee”, Kettunen sanoo Talouselämälle.

Stukin tammi–huhtikuun valvontaraportissa Fennovoima eli käytännössä Rosatom lupasi toimittaa suurimman osan Hanhikiven laitosyksikköä koskevista lupa-asiakirjoista viranomaiskäsittelyyn kesään 2018 mennessä ja viimeisetkin asiakirjat syksyllä 2018.

”Ei se ihan noin ole mennyt. Kesän aikana ei hirveästi ole tapahtunut”, sanoo Stukin Fennovoima-projektista vastaava projektipäällikkö Janne Nevalainen.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.