Entinen vasemmistoliiton kansanedustaja Jaakko Laakso on sekaantunut Azerbaidžanin korruptioskandaaliin, kertoo Talouselämä.

Euroopan neuvoston tutkimusryhmä totesi sunnuntaina julkistamassaan raportissa, että Azerbaidžan on maksanut lahjuksia Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenille ja korruptoinut neuvostoa vastapalvelukseksi maan ihmisoikeusrikkomusten painamisesta villaisella.

Raportissa mainitaan nimeltä viisi entistä parlamentaarikkoa, jotka ovat toimineet Azerbaidžanin lobbareina maksua vastaan, vastoin neuvoston sääntöjä. Yksi heistä on suomalainen Jaakko Laakso, 69. Laakso ei kommentoi raportin johtopäätöksiä.

Laakso oli 20 vuotta – vuoteen 2011 asti – vasemmistoliiton kansanedustajana ja hän oli Suomen Euroopan Neuvoston valtuuskunnan pitkäaikainen jäsen.

Laakso toimi Suomen-valtuuskunnan varsinaisena jäsenenä 1991–2003 ja varajäsenenä 2007–2011. Sen jälkeen hän jäi eläkkeelle, mutta on jatkanut aktiivista kansainvälistä toimintaansa.

Raportin mukaan Laakso oli Azerbaidžanin hallituksen palkkalistoilla eli lobbarina parlamentaarikkouransa jälkeen ainakin vuosina 2015–2016 ollessaan neuvoston kunniajäsen. Hän kävi noina vuosina Euroopan neuvoston rakennuksessa 79 kertaa, raportissa sanotaan.

Neuvoston yleiskokouksissa käsiteltiin tuolloin Azerbaidžanin ihmisoikeusloukkauksia, ja maan oman valtuuskunnan jäsenet suostuttelivat avainasemassa olleita parlamentaarikkoja lieventämään ihmisoikeusrikkomukset tuominneita julkilausumia.

Kunniajäsenillä on ollut oikeus olla paikalla Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnoissa Strasbourgissa. Raportin mukaan Laakso oli vuodesta 2013 usein nähty vieras yleiskokouksen käytävillä, lobbaamassa aktiivisia parlamentaarikkoja Azerbaidžanin puolesta.

Laakson kerrotaan raportin mukaan myös jakaneen kirjekuorissa käteisrahaa neuvoston jäsenille, mutta näille kertomuksille ei saatu vahvistusta. Laakso itse ei tosin vastannut Neuvoston tutkijaryhmän esittämiin kysymyksiin lainkaan.

Laakso ei vastannut myöskään Talouselämän kysymyksiin sunnuntai-iltana.

Euroopan unionia Strasbourgissa edustava suurlähettiläs Jari Vilén sanoi Talouselämälle, ettei hänellä ole mitään tietoa Laakson kuvailemasta järjestöstä.

Lue lisää Talouselämästä.