Detroit Red Wingsin Teemu Pulkkinen teki kaksi maalia lauantaina, kun hänen joukkueensa kaatoi vieraissa Carolina Hurricanesin 4-3. Pulkkinen valittiin kaukalon kolmostähdeksi.

Kauden avauksessa ilman tehopisteitä jäänyt Pulkkinen teki avausmaalinsa saatuaan apuja Hurricanes-pakilta Ron Hainseylta. Toisen maalinsa Pulkkinen teki ohjaamalla Tomas Tatarin siniviivalta lähteneen laukauksen verkkoon.

Pulkkinen esiintyi ottelun jälkeen vaatimattomana.

- Ensimmäinen oli onnenkantamoinen. Kiekko tuli minulle, hyvä että edes osuin siihen, ja sitten se menikin sisään. Toinen oli myös tuurimaali, Pulkkinen totesi NHL.comille.

Pulkkisen esityksen voi tulkita myös väkeväksi. Hän antoi vahvan näytteen siitä, että on kehittynyt NHL:n huippuhyökkääjäksi. Kärsivällisyys tuottaa tulosta.

Vantaalainen Teemu Pulkkinen tunnettiin jo pikkujuniorina suomalaisen jääkiekon suurena lupauksena. Jokereiden kasvatti debytoikin SM-liigassa jo 17-vuotiaana ja hänestä povattiin ykköskierroksen varausta.

Kausi 2009-10 jäi Pulkkiselta loukkaantumisen takia suurimmaksi osaksi väliin ja Detroit varasi hänet kesällä 2010 vasta neljännellä kierroksella. Seuraavalla kaudella Pulkkinen pelasi Jokereissa väkevästi keräten 55 ottelussa 54 tehopistettä. Tien tähtiin uskottiin olevan auki.

Pulkkinen päätti jatkaa vielä Jokereissa, mutta seuraavalla kaudella hän ajautui kipsiin, eikä saanut paljoa luottoa pudotuspeleissä. Myöskään kausi 2012-13 ei vastannut Pulkkisen osalta niitä ”megaodotuksia”, joita häneen oli asetettu.

On spekuloitu, että suuret odotukset olisivat vaikuttaneet Pulkkisen treenausintoon. On sanottu, ettei hän olisi harjoitellut Jokereissa 2011-13 riittävän tehokkaasti, eikä sitoutuminen olisi ollut tasolla, joita huippupelaajaksi kehittyvältä lahjakkuudelta vaaditaan.

Ympäristön vaihdos muutti meininkiä. Pohjois-Amerikassa kaudella 2013-14 Pulkkinen oppi kärsivällisyyttä. Hän olikin yksi suuri lupaus muiden joukossa, eikä saanut erityishuomiota. Sanonta ”Siperia opettaa” pätee AHL:ssä, missä pelireissuja tehdään bussilla ja glamour on toiminnasta kaukana.

Ensimmäisellä AHL-kaudellaan Pulkkinen teki 31 ja toisella kaudellaan 34 maalia. Hän teki viime kaudella historiaa voittamalla AHL:n maalipörssin ensimmäisenä suomalaisena.

Pulkkinen keräsi AHL:ssä valtavasti kehuja ja hänen todettiin olevan todella sitoutunut työhönsä. AHL:n hurjat tehot puhuvat puolestaan.

Viime kaudella Pulkkinen pääsi pelaamaan Detroitin NHL-joukkueessa 31 ottelua, joissa keräsi tehot 5+3=8. Tällä kaudella hän pääsi aloittamaan kautensa NHL:ssä. Pohjois-Amerikan kiekkomedia on spekuloinut Pulkkisen murtautuvan NHL:n eliittiin.

Ensi tammikuussa Pulkkinen täyttää 24 vuotta. Hänellä on ikänsä puolesta vielä varaa kehittyä.

Suomen maajoukkueessa ei ole kovan luokan maalintekijöistä ylitarjontaa. Jos Pulkkisen nykykehitys jatkuu, lienee hän vahva ehdokas ykkösketjuun Leijonien ensi vuoden World Cup-joukkueeseen. Pulkkisen tehoja tarvittaisiin ykkösketjuun myös Pyeongchangin 2018 olympiaturnauksessa, jos NHL sinne suostuu pelaajansa lähettämään.