Hoitoalan ammattijärjestö Tehyn lehti kirjoittaa, että uusi työaikalaki merkitsisi jaksotyön käytön laajenemista. Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli tänään hallituksen esityksen uudeksi työaikalaiksi.

Tehy-lehden mukaan jaksotyö on työntekijälle työsuojelun näkökulmasta heikko työaikamuoto, sillä siinä vuorokautista tai viikottaista työaikaa ei säädellä, vaan säätely tehdään tasoittumisjaksojen ja lepoaikojen avulla.

”Laki mahdollistaisi työnantajan määräyksellä jaksotyössä 13–19 tunnin työpäivät”, Tehy-lehti kirjoittaa.

Uusi laki vaikuttaisi lehden mukaan myös ylityökorvauksiin, sillä ”tasoittumisjaksoilla, liukuvalla työajalla, työaikapankeilla ja joustotyöllä työnantaja voisi välttyä lisä- ja ylityökorvauksien maksulta”.

”Työntekijä joutuu joustamaan, kun työviikoista tulee epäsäännöllisiä, työaika voidaan sijoittaa kuudelle päivälle viikossa ja yötyötä teettää melko vapaasti”, kommentoi Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Maija Wilskman jutussa.

Uuden työaikalain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2020. Hallitus haluaa koota kaikki työ- ja virkasuhteet saman työaikalain alle, mutta toisaalta antaa tämän uuden lain sisällä runsaasti mahdollisuuksia työpaikkakohtaisiin sopimuksiin ja joustoihin.

”Työaikalain soveltamisala ja toisaalta soveltamisalapoikkeuksia koskevat säännökset olisivat pakottavaa oikeutta, eli niistä ei työmarkkinaosapuolet voi toisin työehtosopimuksella sopia”, työministeri Lindström kuvasi asiaa tänään tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Suomalaisten työaika menossa uusiksi: ”Pakottavaa oikeutta” – työehtosopimus ei voi enää kävellä yli