Paikallisen sopimisen ulottaminen myös järjestäytymättömien yritysten kenttään voi olla avain irtisanomiskiistan ratkaisuun. Asiaan liittyy kuitenkin yksi suuri mutta, johon hanke kaatui myös edellisellä kerralla.

Niin pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ovat viitanneet työaikalain paikallisen sopimisen laajentamiseen vaihtoehtona niin sanotulle irtisanomislaille. Ay-liikkeen puolelta muistutettiin viikonloppuna Petteri Orpolle, että paikallisesta sopimisesta oli jo kerran sopu, jota myös hallitus kannatti, mutta joka kaatui Suomen Yrittäjien vastustukseen.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn johtajat kertovat maanantaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan vuorostaan Juha Sipilälle selväsanaisesti, missä mennään. Hallituksen niin sanottu kädenojennus kelpaa, mutta vain siinä tapauksessa, että se ei tapahdu Suomen Yrittäjien ajamalla mallilla. Sen sijaan taannoisen työryhmän mietinnössä esitetty maltillisempi laajennus sopisi Tehylle.

”Tehy on valmis tarttumaan pääministerin kädenojennukseen, jos se tarkoittaa mainitun mietinnön mukaista paikallisen sopimisen laajentamista eli järjestäytymättömien yritysten saattamista samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa. Jos pääministeri ajaa härkäpäisesti SY:n haluamaa laajempaa oikeutta, edellytyksiä sovulle ei ole”, kirjoittavat puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Lue lisää: Ay-liikkeestä vastaus Petteri Orpolle: ”Ratkaisu kiistaan olisi jo olemassa”

Työaikalain uudistamisen työryhmä päätti aiemmin työnsä siihen, että kaikki mukana olleet työmarkkinajärjestöt Suomen Yrittäjät mukaan lukien jättivät siihen oman eriävän mielipiteensä. Tarkoitus oli nimenomaan lisätä paikallista sopimista työaikajoustoista etenkin järjestäytymättömissä, eli työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä.

Nykyisen lain mukaan järjestäytymätön yritys voi sopia paikallisesti vain säännöllistä työaikaa koskevista joustoista, mihin Suomen Yrittäjät (SY) on toivonut laajennuksia. SY haluaa käytäntöjen yhdenmukaistamista riippumatta siitä, ovatko yritykset tai työntekijät liittojen jäseniä.

Varsinainen kiistakapula, eli ”SY:n haluama laajempi oikeus”, johon Tehy-johtajat viittaavat, on Yrittäjien vaatimus siitä, että työntekijöiden sopijaosapuolen ei tarvitsisi olla liittoa edustava luottamusmies, vaan myös muu henkilöstön valitsema edustaja eli ”luottamusvaltuutettu” kelpaisi neuvotteluihin. Tämä ei missään nimessä kelpaa ammattiyhdistysliikkeelle, jonka mukaan liittojen tuki on välttämätön työntekijöiden edustajalle.

”Ei ole yhdentekevää, kuka työpaikalla sopii työnantajan kanssa. Neuvotteluosapuolet eivät ole tasavahvoja, vaan sopiminen muuttuu helposti työnantajan saneluksi. On tärkeää, että paikallisen sopimisen tukena voi työntekijäpuolella olla tarvittaessa työehtosopimuksen tehnyt ammattiliitto”, Tehyn johtajat perustelevat mielipidekirjoituksessaan.

”SY:n toive ei istu lainkaan työehtosopimusjärjestelmään ja sopii huonosti yhteen myös työaikalain kantavan periaatteen eli työntekijän suojelun kanssa.”

Hallituksen riveistäkin ongelma on tiedostettu. Työministeri Jari Lindström pohti viikonloppuna, että Sipilän kädenojennus voidaan tulkita eri tavoin.

”Jotkut saattavat ymmärtää sen niin, että kyse on alkuperäisestä kompromissista, jossa puhutaan luottamusmiehestä. Vai onko se sitten sellainen esitys, jossa puhutaan luottamusvaltuutetusta, eli tällainen Suomen Yrittäjien malli. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Tämä jälkimmäinen on ay-liikkeelle, kuten ollaan kuultu ’no go’ – ei käy”, Lindström totesi perjantaina.

Petteri Orpo sen sijaan on vienyt kokoomuksen linjaa vahvasti luottamusvaltuutetun eli Suomen Yrittäjien linjan puolelle.

”Mielestäni on ehdotonta, että henkilöstö yrityksissä voi itse valita, kuka heitä edustaa. Eli ei ole pakko kuulua liittoon. Tähän tämä viimeksikin kaatui”, Orpo totesi keskiviikkona eduskunnassa.

Orpo on todennut, että ”järjestäytymättömien yritysten pääsy soveltamaan työaikalaissa määritettyjä asioita on yrittäjille tärkeämpi kuin kiistanalainen irtisanomislaki”.

Työaikalain mahdollinen sorvaaminen korvaisi niin sanotun irtisanomislain, joka on johtanut laajaan työtaisteluun Suomessa. JHL aloitti tänään kaksipäiväisen lakon, ja Teollisuusliitto sekä ammattiliitto Pro aloittavat oman kolmipäiväisen lakkonsa torstaina. Lakkoja on tulossa lisää, mikäli hallitus ei lopeta irtisanomissuojaa heikentävän lakinsa valmistelua.

Lue lisää pääministeri Juha Sipilän kädenojennuksesta:

Antti Rinteeltä suora neuvo Sipilälle – Kertoo miksei tarttunut A-studiossa kädenojennukseen

Lasse Laatunen: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

Petteri Orpo lipsautti ”vähän huonommat kyvyt” – Selventää nyt mitä oikein tarkoitti

Näkökulma: Sipilän yllätysavaus - taustalla kahden lupauksen veivaus

Lindström seurasi Sipilän yllätysvetoa A-studiosta: ”Ohoh – tästä ei ole hallituksessa keskusteltu”