Hovioikeus on määrännyt neljän kuukauden lähestymiskiellon henkilölle, joka käyttäytyi arvaamattomasti, lähetteli epäasiallisia viestejä Facebookissa ja lähestyi uhrinsa äitiä.

Oikeudessa käsitelty tapaus eskaloitui huhtikuussa 2015, kun lähestymiskieltoon määrätty henkilö lähetti Facebookissa yöllä kello 4.12 viestin. Viestissä luki yksiselitteisesti ”hei pervo”.

Häiritty perheenisä kertoi oikeudessa pelkäävänsä kieltoon määrättyä henkilöä. Todistajana asiassa oli uhrin äiti, joka oli myös saanut häiritseviä viestejä samalta henkilöltä.

Häiritty isä teki viestistä tutkintapyynnön ja pyysi lähestymiskieltoa häirikölle. Mies vaati vuoden mittaista kieltoa.

Käräjäoikeus määräsi neljän kuukauden kiellon, jonka aikana häiritsijä ei saa ottaa yhteyttä uhriinsa eikä oleskella tämän kesäasunnon läheisyydessä. Hovioikeuteen asia meni miehen toimesta. Hovioikeus ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi pidentää käräjäoikeuden määräämää kieltoa.

Facebook-viesti ei ollut ainoa häiritsevä viesti, oikeudessa todettiin. Häirityn miehen jättäessä käräjäoikeuteen hakemusta lähestymiskiellosta häiritsijä oli huutanut ”mitä sä kuset”. Mies oli soittanut heti hätäkeskukseen.

Käräjäoikeuden mukaan miehellä oli perusteltu aihe olettaa, että häiritsijä jatkaisi häiriköintiä. Siksi lähestymiskielto neljäksi kuukaudeksi.

Lähestymiskielto tarkoittaa sitä, että kieltoon määrätty henkilö ei saa tavata tai ottaa yhteyttä suojattavaan henkilöön. Myös yritys ottaa yhteyttä on kielletty, samoin kuin suojattavan seuraaminen ja tarkkailu.

Asiallisissa asioissa lähestymiskieltoon määrätty henkilö voi olla yhteydessä suojattuun henkilöön.