Siemensin pääjohtaja Joe Kaeser kertoi kiistellystä ratkaisusta Twitterissä henkilökohtaisesti. Saksalaisjätti ei nähnyt mitään oikeudellisia eikä taloudellisia mahdollisuuksia purkaa intialaisen teollisuuskonserni Adanin kanssa tehtyä sopimusta.

Saksan Fridays for Future -liikettä johtava 23-vuotias ilmastoaktivisti Luisa Neubauer tuomitsi Siemensin ratkaisun ”anteeksiantamattomaksi virheeksi”. Hän korosti tietotoimisto dpa:lle, että suuryritysten on pakko ryhtyä purkamaan hiilen, öljyn ja kaasun tuotantoon liittyviä sopimuksia. Muuten Pariisin ilmastosopimukseen kirjattuja tavoitteita ei saavuteta.

Monien kansainvälisten tunnettujen ympäristönsuojelijoiden mielestä kestävän kehityksen puolesta innokkaasti puhuva Siemens ”paljasti todelliset kasvonsa”.

Adani on avaamassa Australiaan yhtä maailman suurimmista hiilikaivoksista. Sen on tarkoitus tuottaa jopa 60 miljoonaa tonnia hiiltä vuodessa. Siemens toimittaa kaivoksesta hiiltä kuljettaviin juniin signaalitekniikan.

Tilauksen arvo on vajaat 20 miljoonaa euroa. Taloudellisesti sillä ei juuri ole merkitystä 87 miljardin euron liikevaihtoa tekevälle Siemensille. Tätä myös pääjohtaja Kaeser korosti ja myönsi, että tilaukseen sitoutuminen oli virhe.

Ympäristönsuojelijat ovat vastustaneet kaivoshanketta kiivaasti jo vuosien ajan. Australian massiiviset maastopalot ovat ilmastoaktivistien mielestä karuin osoitus siitä, mihin fossiilisten polttoaineiden tuottaminen ja käyttö voivat johtaa.

”Saksan Greta Thunbergiksi” tituleerattu Luisa Neubauer onnistui nostamaan Siemensin sinänsä pienen kaivostilauksen otsikoihin kitkerillä mielenosoituksilla, joita järjestettiin eri puolilla Saksaa.

Viikonloppuna Neubauer ja Siemensin Kaeser keskustelivat kaivoshankkeesta. Kaeser tarjosi nuorelle ilmastoaktivistille paikkaa konsernin energiatytäryhtiön hallituksessa.

Neubauer kieltäytyi kunniasta. Hän korosti, että hallituksen jäsenen pitää ajaa konsernin etua, kun taas ilmastoaktivistin pitää varata itselleen vapaus vastustaa myös yhtiön tuloksen kannalta hyviä ratkaisuja.

Kaeser piti Neubauerin ratkaisua valitettavana. Siemens on joka tapauksessa perustamassa erillistä kestävän kehityksen hallintoneuvostoa, johon kutsutaan ulkopuolisia jäseniä, myös ilmastonsuojelijoita. Näin saksalaiskonserni yrittää välttää Australian kaivoshankkeen kaltaiset ongelmat.

Kaeser itse kuuli kiistellystä tilauksesta vasta joulukuussa, kun sopimukset oli jo allekirjoitettu. Niitä ei haluta purkaa, koska se horjuttaisi asiakkaiden luottamusta markkinoilla.

Jotkut markkina-asiantuntijat arvioivat heti tuoreeltaan, että Siemensin maine kestävää kehitystä puoltavana konsernina kärsii kovan kolauksen, vielä kovemman, kuin mitä sopimuksen purkaminen olisi aiheuttanut.

Saksalaisjätin tavoitteena on olla täysin hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Signaalitekniikan toimittaminen jättimäiselle hiilikaivokselle sopii huonosti yhteen tämän tavoitteen kanssa. Asetelmaa pahentaa analyytikoiden mukaan luonnollisesti se, että kaivos avataan Australiaan, jonka mittavat maastopalot pysyvät otsikoissa vielä pitkään.