Teollisuusliiton mukaan mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusneuvottelut eivät ole kaatuneet ajanpuutteeseen tai ammattiliiton haluttomuuteen. Syynä ovat Teollisuusliiton mukaan työnantajapuolen täysin kohtuuttomat vaatimukset, jotka alentaisivat työntekijöiden tulotasoa lähes 20 prosentilla.

Metsäteollisuus laittoi tänään uuden vaihteen silmään työmarkkinakierroksella. Työnantajajärjestö Metsäteollisuus ilmoitti kuuden vuorokauden työsulusta isolle joukolle sahoja ja vaneritehtaita joulukuussa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa, että Metsäteollisuus ilmoittaa olevansa huolissaan alan globaalista kilpailukyvystä.

”Vaatiiko alan globaali kilpailukyky tosiaan tällaisia jäätäviä alennuksia suomalaisen palkansaajan ansiotasoon”, Aalto kysyy.

Teollisuusliiton mukaan Metsäteollisuuden väitteet Teollisuusliiton neuvotteluhaluttomuudesta lähinnä hymyilyttävät. Liiton mukaan he ovat hakeneet ratkaisuja 15 eri neuvottelussa yli 60 tunnin ajan.

Teollisuusliitto sanoo, että mekaanisessa metsäteollisuudessa työnantajapuolelta on neuvotteluissa esitetty muun muassa palvelusvuosikorvauksen poistamista, sairausajan palkan leikkausta ja työajan lyhennyskorvauksen puolittamista.

Teollisuusliitto kokee Metsäteollisuuden julistaman työsulun lähinnä kostotoimeksi täysin laillisista työtaisteluista. Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina kolmen päivän lakoista kymmenellä toimialallaan 9. – 11. joulukuuta. Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä on muun muassa sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Sovittelussa vilkasta

Mekaanisen metsäteollisuuden osalta ollaan työtaisteluilmoitusten jälkeen menossa sovitteluun. Valtakunnansovittelijantoimistolla onkin vilkasta myös tulevina päivinä. Sovittelussa on siis niin teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden kuin mekaanisen metsäteollisuudenkin työriitoja.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut sovitteluja koolle niin, että torstaina on vuorossa Teollisuusliiton kemian sektori, perjantaina teknologiasektori ja lauantaina mekaaninen metsäteollisuus.

Suomen talouden ja työllisyyden lähivuosien näkymien kannalta on poikkeuksellisen paljon pelissä, kun työmarkkinakierroksen päänavausta haetaan nyt sovittelun kautta. Lähtökohtaisesti päänavausta on odotettu Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksesta.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto eivät ole päässet yhteisymmärrykseen palkankorotuksen tasosta.

Merkittävä osa väännöstä kiteytyy työaikaa pidentäviin kiky-tunteihin. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat aikoinaan kiky-tunneista allekirjoituspöytäkirjalla, jonka Teollisuusliitto on irtisanonut tämän vuoden loppuun.

Teollisuusliiton lähtökohta on ollut, että kun kiky-tunnit tulivat ilman kustannusvaikutusta, niiden pitää myös lähteä ilman kustannusvaikutusta. Teknologiateollisuuden mukaan työajan pidennyksen kustannusvaikutus on laskennallisesti 1,4 prosenttia. Sovun löytäminen tästä osaksi ratkaisua työehtosopimuksen kustannusvaikutuksesta on melkoinen haaste.

Kiinnostavaa on, tuleeko aikanaan valtakunnansovittelijan mahdollinen sovintoesitys Teollisuusliitolle ja Teknologiateollisuudelle ainakin epäsuorasti kustannusvaikutuksen kautta ottaneeksi kantaa kiky-tunteihin.

Vaikeuskerrointa riittää vientialojen neuvotteluissa, sillä metsäteollisuuden ja kemianteollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksissa kiky-tunnit ovat työehtosopimuksen sisällä. Osapuolet vääntävät niiden jatkosta.

Postin työriidan ratkettua huomio kiinnittyy entistä enemmän vientialojen neuvotteluihin.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työmarkkinoiden kokonaiskuva ei tällä hetkellä kauhean hyvältä näytä, kun on ajauduttu nykyiseen tilanteeseen.

”Kuten on aikaisemminkin sanottu, niin tässä on ollut työantajaliittojen haluttomuutta neuvotella näiden asioiden osalta. Välissä on ollut pitkiä taukoja, että neuvotteluja ei ole käyty ollenkaan, johtuen työnantajaliittojen haluttomuudesta”, Aalto sanoo.