Terveystalo on ottanut tällä viikolla käyttöön kurlaustestin koronadiagnostiikassa useilla paikkakunnilla.

Terveystalo on talven aikana kerännyt koronanäytteitä sekä kurlaamalla että nenänielusta ja verrannut näiden näytteenottotapojen tuloksia toisiinsa. Testissä jokainen annettu kurlausnäyte antoi saman tuloksen kuin nenänielusta otettu näyte.

Näyte analysoidaan PCR-menetelmällä ja tulokset valmistuvat vuorokauden sisällä näytteenotosta.

”Lähityö on monelle työnantajalle ja elinkeinoelämälle välttämättömyys. Testaamalla oireettomia henkilöitä aktiivisesti voidaan varmistaa turvallinen tapa tehdä lähityötä”, Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo sanoo tiedotteessa.

Näytteenotto kurlaamalla toimii parhaiten esimerkiksi silloin, kun on tarve kartoittaa koko työyhteisön tilannetta tai muodostaa rajatulle ryhmälle oma koronakupla. Maaliskuussa voimaan tulleen THL:n ohjeistuksen mukaan koronatestiin tulisi hakeutua myös Koronavilkun hälytystilanteissa.

”Mahdollisten altistumistilanteiden sekä työyhteisöiden testauksen lisäksi jokainen voi ennen välttämättömiä lähipiirin, sukulaisten ja ystävien tapaamisia tai matkustusta varmistaa kurlausnäytteellä, ettei kanna tartuntaa oireettomana”, Aarnisalo jatkaa.

Jotta epidemia saadaan pidettyä hallinnassa, kynnys testaukseen on oltava matala. Aktiivisella testaamisella myös kaikki vähäoireiset kantajat saadaan tunnistettua ja epidemian leviämistä hillittyä.

”Kurlaus on näytteenottotapana huomattavasti nenänielunäytettä miellyttävämpi, joten kenenkään ei enää tulisi jättää käymättä koronanäytteenotossa sen epämukavuuteen vedoten”, sanoo Aarnisalo.

Nenänielunäyte on vakiintunut ensisijainen näytteenottotapa oireisten henkilöiden testaamiseen, mutta miellyttävämpää koronakurlausta voidaan hyödyntää tilanteissa, joissa nenänielunäyte ei onnistu.

”Esimerkiksi ne, joilla on alttius nenäverenvuotoon, tai nenänielunäytteenottoa pelkäävät henkilöt voivat saada lähetteen suoraan kurlausnäytteenottoon. Kurlaus sopii myös lapsille, jotka osaavat kurlata”, kertoo Aarnisalo.

Kurlaustestin hinta Terveystalossa on 235 euroa (135 euroa Kela-korvauksen jälkeen). Testi on nyt käytössä Terveystalon koronatestauspisteissä Helsingin Kampissa ja Itäkeskuksessa, Espoon Otaniemessä, Vantaan Myyrmäessä, Kuopiossa, Oulussa, Turun Pulssissa ja Lahdessa.

LUE SEURAAVAKSI: