Pohjoispohjalainen Lumijoen kunta on joutunut riitaan sote-jätti Terveystalon kanssa. Runsaan 2000 asukkaan Lumijoki solmi vuonna 2017 sopimuksen, jolla siirrettiin kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen Terveystalolle. Sopimus on voimassa vuoden 2022 loppupuolelle ja sen perusteella sovittiin, että Lumijoki maksaa Terveystalolle 5,2 miljoonaa euroa ensimmäisenä toimintavuonna. Tänä vuonna sopimushintaa korotettiin kahdella prosentilla.

Terveystalo on alkanut vaatia maksuun suurta korotusta. Terveystalon esittämän korotuksen suuruus voisi olla Lumijoen kunnanjohtajan Paula Karsi-Ruokolaisen mukaan vuositasolla jopa noin 1,8 miljoonaa euroa.

”Emme ole löytäneet hinnankorotukselle perustetta siitä, mitä sopimuksessa lukee”, Karsi-Ruokolainen kertoi.

Kunta ei suostunut korotukseen. 30. elokuuta Terveystalon julkisten palveluiden johtajana toimivan entisen sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) nimissä tuli sähköpostiviesti, jolla irtisanottiin Lumijoen ja Terveystalon välinen sopimus.

Puolen vuoden irtisanomisajan perusteella Terveystalo hoitaisi sote-palvelut ensi maaliskuuhun saakka.

”Olemme riitauttaneet irtisanomisen. Olemme käynnistäneet riitauttamisen jälkeen Terveystalon kanssa uudelleen neuvottelut”, Karsi-Ruokolainen sanoi.

Karsi-Ruokolaisen mukaan Terveystalon logiikkaa asiassa on vaikea tulkita.

”He kokevat, että toiminta on tappiollista meillä ja rahat eivät riitä palveluiden tuottamiseen. He ovat kuitenkin saaneet ihan itse tarjota ja sopimus on kiinteähintainen.”

Terveystalosta on perusteltu korotusta nousseilla erikoissairaanhoidon kustannuksilla.

Karsi-Ruokolaisen mukaan Terveystalo ei ole avannut sitä, mistä kustannusten nousu on aiheutunut.

”Haluamme tietää, mistä hinnan nousu johtuu. He eivät ole pystyneet sitä meille esittämään. Hankalassa tilanteessahan me olemme.”

Lumijoen kunnassa on ollut alkuvuonna muutamia kalliimpia erikoissairaanhoidon tapauksia, Karsi-Ruokolainen kertoi.

”Erikoissairaanhoidon nousu ei selitä hinnankorotusta, koska korotusesitys on huomattavasti korkeampi.”

Laura Räty oli vaitonainen kiistan suhteen.

”Meillä on neuvottelut kunnan kanssa kesken, emmekä kommentoi neuvotteluiden aikana”, Räty sanoi.

Rädyn mukaan perusteita korotusvaatimuksista on annettu kunnalle.

”Totta kai olemme perustelleet. Lumijoen erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet vuodessa miltei 55 prosenttia, minkä voi tarkistaa sairaanhoitopiirin nettisivuilta. Kaikki muutokset sopimuksissa ja neuvotteluissa perustuvat sopimuksiin. Emme kuitenkaan kommentoi niitä yksityiskohtaisesti neuvottelujen aikana.”

Räty toimi sosiaali- ja terveysministerinä vuosien 2014 ja 2015 aikana. Ministerikauden jälkeen hän meni Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Keväällä 2016 Räty siirtyi Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.