Kirjailija Jari Tervo on yllättynyt tavasta, jolla lehdet ovat tänään käsitelleet joitain hänen tuoreen kirjansa Koljatin henkilöitä ja tapahtumia jutuissaan.

Eniten Tervo hämmästelee Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikon Antti Majanderin näkemystä, jonka mukaan Tervo käsittelee ministeri Mauri Pekkarisen hiuslisäkettä kuin koulukiusaaja.

- Tämä on täydellisesti väärin ymmärretty, Tervo päivittelee Uudelle Suomelle.

Tv-humoristinakin tunnetun kirjailijan mielestä on "täysin typerää" luulla, että hän nostaisi yli kymmenen vuotta vanhan asian kirjassaan esiin vitsinä tai pilkkana.

- Tätä asiaa ei kerrota kiusaamismielessä. Sen kautta kerrotaan muita asioita esimerkiksi Lipposesta ja Lahnasesta [Matti Vanhaseen perustuva hahmo], Tervo selittää turhautuneen kuuloisena.

Tervon mukaan kirjasta esiin nostetut jutut, kuten esimerkiksi Pekkarisen tupeen leijuminen katonrajassa ja ulkoministeri Alexander Stubbin liikkuminen viemärissä, ovat fiktiota kirjan sisällä.

- Ne ovat unen puutteesta kärsivän Lahnasen harhanäkyjä. Ne eivät ole vitsejä, Tervo selittää.

Tervo on seurannut tänään tarkkaan, millaisen vastaanoton hänen 12. romaaninsa saa. Kohu kirjan ympärillä tai siihen liittyvät voimakkaat nettikommentit eivät ole häntä yllättäneet.

Tervo kertoo lukeneensa arviot Helsingin Sanomien ja Uuden Suomen lisäksi muun muassa Kauppalehdestä, Demarista, Etelä-Saimaasta ja Pohjalaisesta.

- Olin varma, että tämä tulee saamaan ristiriitaisen vastaanoton. Kun ajattelee esimerkiksi lehtenä Pohjalaista, joka on varmaan lähempänä kepua kuin Hesari, se yllätti että Pohjalaisen mielestä Koljatti on hauska, koskettava ja syvällinen, Tervo kommentoi kysymystä HS:n antamasta murska-arviosta.

Kritiikin Tervo myöntää vaikuttavan kirjan myyntiin positiivisesti.

- Kirjan elämiselle on eduksi, että siitä esitetään vastakkaisia mielipiteitä.

Onko Koljatti paras kirjoittamasi kirja?

- Minun mielestäni kirja on...minun oli pakko kirjoittaa se. Olen iloinen, että se on tehty.

- Kysymys on vähän sama, kuin pyytäisi isää arvioimaan, kuka lapsista on rakkain. En halua tehdä sitä, Tervo heittää taiteilijoiden klassikkovastauksen.

Kuohunta kirjan ympärillä huvittaa Tervoa.

- Nettikeskustelujen perusteella kaikilla näyttää olevan kirjasta mielipide, vaikka kukaan ei ole sitä lukenut. Ehkä tämä tästä hellittää, kun ihmiset lukevat kirjan.

Onko Jari Tervon tapa käsitellä poliitikkoja soveliasta? Ota kantaa täällä.