Ison-Britannian konservatiivipuolue on häviämässä maan ennenaikaiset parlamenttivaalit, vaikka säilyttääkin suurimman puolueen asemansa. Kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu. Lakentatilanne suorana täällä.

Puolue on menettämässä 13 paikkaa brittiparlamentin 650-paikkaisessa alahuoneessa. Samalla se tarkoittaa sitä, että pääministeri Theresa Mayn johtamat konservatiivit menettävät samalla myös yksinkertaisen enemmistön parlamentin.

May alkoi valmistautua aamun tunteina siihen, ettei hän saavuttanut tavoittelemaansa voittoa. Hän uusi kansanedustajanpaikkansa, mutta puhui tuloksen jälkeen ilman voitonvarmuutta. Hän ilmaisi konservatiivisen puolueen olevan valmis jatkamaan hallituksessa.

–Jos paikkansa pitävät merkit, että konservatiivit ovat voittaneet eniten paikkoja ja luultavasti eniten ääniä, velvollisuutemme on taata jatkuvuus, pääministeri May sanoi. Hän ei ottanut kantaa omaan jatkoonsa, jota jotkut hänen puolueessaan pitävät epävarmana.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vaati Mayn eroa puheessaan, jonka hän piti varmistettuaan oman jatkonsa kansanedustajana suurella enemmistöllä.

–Pääministeri määräsi vaalit, koska hän halusi mandaatin. Hänen saamansa mandaatti on se, että konservatiivit ovat menettäneet paikkoja, menettäneet tukea, menettäneet luottamuksen. Se on minusta riittävästi, että hän lähtee ja tekee tilaa todella tämän maan ihmisiä edustavalle hallitukselle, Corbyn sanoi.

BBC:n tekemän vaaliennusteen mukaan työväenpuolue saisi 41 prosenttia äänistä ja konservatiivit 44 prosenttia. Se kertoo, että Corbynin johtama työväenpuolue otti vaaleissa huiman kirin. Vielä keväällä puolueen kannatus laahasi kaukana konservatiivien takana, mutta ero on kutistumassa kolmeen prosenttiyksikköön.

Mayn arvellaan odottaneenkin helppoa voittoa, sillä hän ilmoitti ennenaikaisista vaaleista huhtikuussa tilanteessa, kun työväenpuolueen kannatus oli The Economistin laskeman kannatusmittausten keskiarvon mukaan 26,1 prosenttia. Konservatiiveja kannatti 45,2. Vuoden 2015 vaaleissa konservatiivit olivat työväenpuoluetta suurempi ääniosuuksin 35,2 prosenttia ja 32,9 prosenttia.