Suomalaisten asenteet huumeisiin ovat muuttuneet selvästi kymmenessä vuodessa. Yhä useammin niiden käyttöä ei pidä vaarallisena. Myös huumeiden saanti on helpottunut ja samalla yhä useampi on kokeillut huumeita tai käyttää huumeita.

Tiedot löytyvät Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta julkaisusta nimeltä Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet – Huumeaiheiset väestökyselyt Suomessa 1992–2018.

”Huumeiden käyttö tulee lisääntymään. Mitään merkkejä päinvastaisesta ei ole. Käytön kasvaessa myös terveysongelmat lisääntyvät. Tämä näkyy jo nyt tutkimuksissa”, sanoo THL:n professori Pertti Hakkarainen.

2010 nuorten aikuisten ikäryhmässä kaksi prosenttia raportoi huumeiden aiheuttamista terveyshaitoista. Nyt luku on noussut viiteen prosenttiin.

Samalla kuitenkin suurten kansanterveydellisten mörköjen, tupakan ja alkoholin, kulutus vähenee. Kompensoiko tämä huumeiden tuomien haittojen kasvun?

”Ehkä jäämme plussan puolelle. Alkoholin käyttö on kuitenkin niin laajalle levinnyt ilmiö.”

Alkoholia voi kuitenkin käyttää jopa päivittäin pieninä määrinä ilman, että sillä on merkittävää vaikutusta terveyteen.

”Aika harva käyttää huumeita maun vuoksi”, sanoo Hakkarainen.

Ja mitä tilastot tarkkaan ottaen kertovat?

Huumeita on paljon helpompi hankkia nyt kuin aiemmin. Selvityksessä kysyttiin, kuinka helppoa on saada vuorokauden sisällä muita huumeita kuin kannabista. Kuusi vuotta sitten 17 prosenttia ilmoitti, että helppoa tai melko helppoa. 2018 näin vastasi 21 prosenttia. 15–34 -vuotiaiden kohdalla nousua oli hiukan yli 20 prosentista lähes 30 prosenttiin.

Yhä useammalle tarjotaan huumeita. Vuonna 1996 vain kuudelle prosentilla 25–34 -vuotiaista oli viimeisen 12 kuukauden aikana tarjottu huumeita. Vastaava luku oli 2018 jo 29 prosenttia. Tämän ikäryhmän miesten kohdalla kasvu oli samana aikana kahdeksasta prosentista 37 prosenttiin. 60 prosentille tähän ryhmään kuuluvista on joskus tarjottu huumeita.

Huumeiden käyttö on yleistynyt. 1992 ikäryhmässä 25–34 vuotiaista jotain huumetta oli vuoden aikana käyttänyt kaksi prosenttia. 2018 prosenttiluku oli noussut 18:sta. Tässä ikäluokassa vuoden aikana kerran tai useammin amfetamiinia käyttäneiden osuus pongahti nollasta neljään prosenttiin. Nousua oli myös muiden huumeiden käytössä.

Mietoihin huumeisiin suhtaudutaan hyväksyvämmin. Vuonna 1996 selvästi alle 10 prosentti 15–34-vuotiaista ajatteli, että kannabiksen säännölliseen käyttöön sisältyy korkeintaan alhainen riski. Nyt heitä on tässä ikäryhmässä jo yli 25 prosenttia.

Koviin huumeisiin vastaajat suhtautuvat edelleen ankarasti mutta yhä useampi nuori ja nuori aikuinen pitää huumekokeiluja suhteellisen vaarattomana. Esimerkiksi yhdeksän prosenttia 25–34 -vuotiaista piti 2002 amfetamiinin kokeilun riskejä vain vähäisinä. 2018 näin ajatteli 20 prosenttia.

LUE MYÖS: