”Noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta. Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen”, kertoo THL tiedotteessaan.

”Epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi arvion mukaan hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 28”, THL kertoo mallinnuksesta, jonka tietoja päivitetään jatkuvasti.

THL on tehnyt kaksi eri skenaariota. Vakavamman skenaarion mukaan koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000.

”Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500 potilasta”, professori Kari Auranen kertoo.

LUE MYÖS:

Kaksi eri skenaarioita perustuvat tartuttavuuslukuun (R0). Lievemmässä skenaariossa R0 on 1,6 ja toisessa R0 on 1,8.

”On edelleen epäselvää, mikä on uuden koronaviruksen luontainen leviämiskyky ja tartuttavuus”, THL sanoo.

THL:n mukaan mallinnuksessa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle, joista 9 viikkoa on ennen epidemian huippua ja 9 viikkoa huipun jälkeen.

”Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4-6 kuukautta. Eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, joten ennusteita ei voi epidemian huipun ajoituksen osalta aivan suoraan tulkita koko maata koskeviksi”, THL sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi eilen A-studiossa, että ensimmäinen epidemian laskentapäivä on 1. maaliskuuta. Arvioissa epidemian kestoksi on laskettu 120 tai 160 päivää.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että meidän pitää se aikajänne saada 160 päivään eli neljään kuukauteen”, Varhila sanoi eilen A-studiossa.

LUE MYÖS: