THL kertoo, että myös Suomessa koronaviruksen vasta-ainetestit aloitetaan jo huhtikuussa. Johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä kertoo, että hanketta viedään eteenpäin niin nopeasti kuin mahdollista.

THL kertoi viime viikolla Ylelle, että THL suunnittelee vasta-ainetutkimuksia Suomeen noin tuhannelle suomalaiselle.

Vasta-ainetutkimuksen tuloksilla on merkitystä, kun Suomessa arvioidaan mahdollisuuksia purkaa rajoituksia. Ne kertovat, miten monelle suomalaiselle on kehittynyt immuniteettia koronavirusta vastaan. Se syntyy, jos on sairastanut covid-tautia, vaikka ei olisi saanut edes oireita.

”Rajoituksen purkua varten tarvitaan tietoa eri seurantalähteistä. Vasta-ainetutkimukset ovat osa pakettia”, Sane sanoo.

HUS tiedottaa aloittavansa vasta-ainetestit.

Hän ei vielä ryhdy arvioimaan mitään täsmällistä tartunnan saaneiden kansalaisten määrää.

”Ennustemallit tarkentuvat koko ajan, kun uutta tietoa tulee esille. Vasta-aineiden esiintyminen väestössä on yksi tieto mitä käytetään.”

”Kun seroprevalenssi eli vasta-aineiden esiintyminen väestössä on riittävän korkea, niin tartunnalle alttiiden määrä väestössä on riittävän pieni, että epidemia ei pääse leviämään. Tätä tietoa voidaan käyttää arvioitaessa epidemian etenemistä ja siihen vaikuttavien rajoitustoimenpiteiden tarpeellisuutta ja vaikuttavuutta.”

THL tiedottaa asiasta lisää lähiaikoina. Tutkimus tehdään yhteistyönä sairaanhoitopiirien, kliinisten laboratorioiden ja Helsingin yliopiston kanssa.

Päivitys klo 17.19: HUS tiedottaa aloittavansa vasta-ainetestit.