Koronavirusepidemian tilanne on muuttunut viime päivinä, THL tiedottaa. Tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiassa Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla, laitoksen tiedotteessa todetaan.

Etelä-Koreassa on todettu 25. helmikuuta mennessä yli 900 tapausta ja Iranissa noin 60 tapausta. Paikallisia ”laajempia tartuntaketjuja” on todettu myös Italiassa, jossa virustapauksia on yli 200.

THL:n tiedotteen mukaan Manner-Kiinan lisäksi ”koronavirustartuntaa tulisi jatkoissa epäillä henkilöillä, jotka 25. helmikuuta alkaen saavat äkillisen hengitystieinfektion oireita ja ovat palanneet 14 vuorokauden kuluessa Iranista, Etelä-Koreasta tai Italian tietyiltä alueilta”.

”Pohjois-Italian hiihtokeskukset eivät pääsääntöisesti sijaitse näillä alueilla. Matkustamiseen Milanon lentokentän kautta ei liity suurentunutta tartuntariskiä”, THL tarkentaa.

Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen, THL painottaa.

Ohje epidemia-alueilla oleskelleille on seuraava:

”Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

• Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

• Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.”

THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

LUE MYÖS: