Koronatestauksen ruuhkautuminen herättää julkista keskustelua. Ruuhkautumisesta ja viiveistä testeihin pääsyssä on uutisoitu viime viikosta lähtien.

LUE MYÖS:

”Luen uutisia koronatestauksen ja päivystysavun ruuhkautumisesta epäuskon vallassa. Testaus on hybridistrategian kulmakivi, ja koko kesä on ollut aikaa laittaa testauskäytännöt kuntoon. Tällainen toiminta voi nopeasti rapauttaa kansalaisten luottamusta”, politiikan tutkija Johanna Vuorelma tviittaa.

”Tämä kertoo hallituksen ajatusmaailmasta kaiken. Koronatesteihin joutuu jonottamaan, kun yksityisten apu ei kelpaa”, kritisoi oppositiopuolue Liike Nytin kansanedustaja Hjallis Harkimo.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä katsoo pääkaupunki Helsingin epäonnistuneen erityisen pahasti koronatestauksen järjestämisessä. Ongelmia on tosin raportoitu muissakin kaupungeissa kuin Helsingissä.

”Helsingin koronatestauspisteet ovat nyt ruuhkautuneet ja ihmisille annetaan aikoja testeihin 48 tunnin päähän. Tavoitteena on kuitenkin ollut, että näytteenottoajan saa tunneissa. Olemme siis tilanteessa, jossa toinen aalto voi olla kaupungissa jo voimakkaanakin, mutta kukaan ei tiedä siitä vielä. On aivan käsittämätöntä, että maamme pääkaupungin viranomaiset ja poliittinen johto tyrivät tällä tavalla. Helsingissä on keskitytty aivan vääriin asioihin ja tarjottu kansalaisille ’leipää ja sirkushuveja’ kaljaterassien ja pormestari Vapaavuoren videoiden välityksellä, kun olisi pitänyt keskittyä viruksen leviämisen ehkäisemiseen”, Kärnä kritisoi tiedotteessaan.

Kärnä vaatii toimenpiteitä erityisesti Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelta.

”Lisäpanostukset auttavat koronatestiruuhkan purkamiseen pääkaupunkiseudulla. Uskoisin, että ensi viikon alussa ollaan päästy jo hyvään tilanteeseen”, tviittasi hiljattain HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lehtonen kirjoitti Puheenvuoro-blogissaan viikonloppuna koronaepidemiaa vastaan taistelusta verraten sitä jääkiekko-otteluun.

”Tällä hetkellä olemme liian hitaita testaamaan ja jäljittämään koronavirukselle altistuneita, joten pelinopeutta on selvästi nostettava ensimmäiseen erään nähden. Testaa-jäljitä-eristä –ketjun tehokkaan toiminnan kannalta on keskeistä, että koko ketju pelaa hyvin yhteen. Pelkkä testauskapasiteetti ei auta, jos näytteenottoon ei pääse”, Lehtonen kirjoitti.

Helsingin johto on myös kommentoinut tilannetta.

”Koronatestaus joutui tällä viikolla stressitestiin kysyntäpiikin takia ja valitettavasti ruuhkautui pahoin. Ruuhkaa puretaan ja korjataan ongelmakohtia, jotta testiin pääsee ripeästi ja tieto kulkee paremmin”, tviittaa Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

LUE MYÖS: