Luottokunnan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan vain alle puolet kuluttajista tietää, että pankkikortit korvaavilla debit-korteilla voi maksaa ostoksia internetissä.

- Uusilla kansainvälisillä debitkorteilla eli pankkitiliin liitetyillä tiliveloituskorteilla voi maksaa sekä kotimaisissa että ulkomaisissa verkkokaupoissa aivan kuten luottokortillakin. Debit-kortti on kytketty suoraan kortinhaltijan tiliin, joten maksu veloitetaan heti aivan kuten verkkopankkitunnuksilla maksettaessa, selvittää Risto Hassinen Luottokunnan Kauppiasasiakkuuksista lehdistötiedotteessa.

"Vanhanlaisella" pankkikortilla verkkomaksaminen ei ole mahdollista.

Luottokunnan teettämän kyselyn mukaan kuluttajia pelottaa eniten korttitietojen antamiseen liittyvä turvattomuuden tunne. Hassinen muistuttaa, että kansainvälisellä maksukortilla suomalaisessa verkkokaupassa maksava kuluttaja on "tuplasti suojattu".

- Häntä suojaavat sekä Suomen kuluttajansuojalaki että kansainvälisten korttiyhtiöiden laatimat korttimaksamisen säännöt, Hassinen sanoo.

Visa- tai MasterCard-korteilla maksaneella kuluttajalla on oikeus hakea korvausta korttiyhtiöltä jo maksetusta, mutta saamatta jääneestä tuotteesta tai palvelusta. Samanlaista suojaa ei ole muilla maksutavoilla maksetuilla verkko-ostoksilla.

Sekä Luottokunta että keskusrikospoliisi ovat kertoneet, että luottokorttien väärinkäytökset internetissä ovat lisääntyneet viime aikoina.

Viime vuonna Suomen poliisille ilmoitettiin 50 000 maksukorttirikosta. Se on lähes kolmannes enemmän kuin vuonna 2008.

Rikollisten käsissä syntyneet tappiot kuittaa useimmiten kortin myöntäjä. Luottokunnan tappiot väärinkäytöksistä ovat vuosittain yli miljoona euroa.

Kuluttajia on myös säännöllisesti varoiteltu epäilyttävistä verkkokaupoista. Viimeksi toukokuun lopulla Suomen Kuluttajaliitto varoitti koiratuote.fi -nimisestä verkkokaupasta.

Luottokunta muistuttaa, että yksi keino vähentää verkkokaupassa asioimisen riskiä on toimia vain itselleen tuttujen sekä Verified by Visa ja MasterCard SecureCode -todentamispalveluja käyttävien verkkokauppojen kanssa.

Mitä ajattelet verkkokaupoista? Ota kantaa US-kyselyssä.