Kouluttaja, tietokirjailija ja sairaanhoitaja Jan Holmberg kirjoittaa Tehyn verkkolehden blogissaan alkoholiongelmista. Holmbergin mukaan liiallinen alkoholin käyttö näkyy hoitotyössä kellon ympäri.

– Kotisairaanhoidossa tavataan yhä enemmän kotona tissuttelevia ikääntyneitä. Psykiatrian poliklinikalla käy mielenterveysongelmaisia, joiden ”itsehoitolääkkeenä” on alkoholi. Harva tietää sitäkään, että Suomessa päihdeongelmaisille äideille syntyy noin 10 lasta päivässä, hän kirjoittaa.

– Alkoholista johtuvia työterveyshuollon käyntejä on myös paljon. Hoitamaton päihdeongelma haittaa tai vaarantaa lukuisia työsuorituksia joka päivä, Holmberg jatkaa.

Hänen mielestään varsinainen alkoholiongelmien jäävuori jää kuitenkin pinnan alle.

– Pinnan alle jäävä alkoholiongelmien jäävuori on sivullisille tai läheisille, kuten lapsille, uhoamista ja heihin käsiksi käymistä. Suurin osa tästä porukasta on "ihan tavallisia" naapureita ja ja jonkun tuttavia, äitejä ja isiä, Holmberg kirjoittaa.

– Nämä ihmiset nostavat alkoholin väärinkäytön haitat ja inhimilliset tragediat järjettömältä tuntuviksi luvuiksi. Kaikkia kustannuksia eivät kata alkoholin myynnistä saatavat tulot, hän jatkaa.

Holmbergin mielestä alkoholi myös työllistää väärällä ja kalliilla tavalla hoitajia.

Holmbergin kirjoitus liitty Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n kampanjaan, jossa keskusteltiin alkoholin työllistävistä vaikutuksista.

Holmbergin teos Päihderiippuvuudesta elämänhallintaan julkaistiin vuonna 2010.

Holmberg on aiemmin palkittu innovaatiopalkinnolla ja vuoden päihdesairaanhoitajan tittelillä.