Ruotsin valtion tilintarkastajat suomivat Moderna Museetin arvokokoelmien puutteellista valvontaa. Pistokoe osoitti, että yksi Andy Warholin taideteos on kadonnut jäljettömiin, kertoo E24-sivusto.

Tilintarkastajat iskevät raportissaan Moderna Museetin puutteisiin kokoelmien hoitamisessa. Museon katsotaan ennen kaikkea valvovan rekisteröityjä esineitään riittämättömästi. Kun tilintarkastajat tutkivat sata valittua esinettä, museon havaittiin laiminlyöneen valvontaa 12 eri tapauksessa.

Pahin oli, että Andy Warholin litografia "Jade white butterfly" on täysin kadonnut kokoelmista. Museon hallintojohtaja Lars Turesson vahvistaa, että teosta ei toistaiseksi ole löydetty.

- Suhtaudumme asiaan hyvin vakavasti ja teemme kaikkemme selvittääksemme, mitä on tapahtunut. Emme ole vielä löytäneet teosta, mutta etsintä jatkuu.

Tilintarkastajat totesivat myös museon lainanneen ulos kolmen muun taiteilijan työt ilman, että lainoja on rekisteröity. Osa kokoelmista on kokonaan rekisteröimättä, eikä museo inventoi taide-esineitään vuosittain.

"Yksi tapa vähentää varkausriskiä varastosta on jatkuvien pistokokeiden tekeminen esineiden olemassaolon vahvistamiseksi", tilintarkastajat kirjoittavat raportissaan.