Liikenne- ja viestintä ministeri Timo Harakka (sd) kommentoi varsin suorin sanoin Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) toimintaa.

”Yrittämällä estää MAL-neuvottelutuloksen (jossa Helsinki sai valtiolta raidehankkeisiin ”vain” 105 miljoonaa) Jan Vapaavuori vaaransi museon. Anni Sinnemäki ja Nasima Razmyar joutuivat kävelemään Vapaavuoren yli. Rohkea teko kovassa paineessa - hallituksen neuvottelu oli jo käynnissä. Ilmeisesti nöyryytys oli kova, koska pormestari kiitti museosta - ei Sanna Marinia vaan - Sampo Terhoa”, ministeri kirjoittaa Facebookissa.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Tapaus liittyy Helsingin uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon, joka sai tiistaina hallituksen lisäbudjettiesityksestä 60 miljoonan euron tuen. Jan Vapaavuori kirjoitti tämän jälkeen blogitekstin, jossa katsoi, että tuki on ennen kaikkea hänen itsensä ja edellisen hallituksen kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin) ansiota. Suunnitelmaa uudesta museosta alettiin viritellä jo edellisellä hallituskaudella. Lisäksi Vapaavuori kiittää Helsingin kaupungin virkamiehiä.

Varsinaisen päätöksen tekivät kuitenkin Helsingin apulaispormestarit Nasima Razmyar (sd) ja Anni Sinnemäki (vihr), joita Vapaavuori ei mainitse kirjoituksessaan lainkaan.

”Pääasia, että kansainvälistä ihailua saanut päätös tehtiin, ilman Vapaavuortakin. Koronan jälkeisen tulevaisuudenuskon symboliksi nousee uusi Arkkitehtuuri- ja designmuseo. Helsinkiin”, Harakka kommentoi.

Nasima Razmyar sanoi perjantaina Helsingin Sanomille pitävänsä Vapaavuoren tulokulmaa ”aavistuksen erikoisena”.

Razmyarin mukaan ikävintä kirjoituksessa on kuitenkin se, että Vapaavuori sivuuttaa tekstissään täysin hallituksen ja esimerkiksi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk).

”Sekä Sampo Terho että Jan Vapaavuori ovat tehneet hyvää työtä museon eteen. Mutta kirjoituksesta jäi hiukan sellainen olo, että äijät ovat hoitaneet tämän.”

Helsingin Sanomat kuvailee Helsingin pormestariston välejä hyytäviksi.

”Välien kerrotaan kiristyneen entisestään kuluneella viikolla käytyjen tukineuvotteluiden myötä. Keskiviikkona Vapaavuori haukkui alkuviikosta neuvotellun kuntien ja valtion välisen mal-sopimuksen ”tosi huonoksi”. Helsingin edustajana neuvotteluissa oli Sinnemäki”, lehti kirjoittaa.

Lue lisää: