Sdp:n kansanedustaja, hallitusneuvotteluissa veropolitiikan neuvottelupöytää johtava Timo Harakka arvioi keskustan osoittaneen kompromissihalukkuutta yrittäjävähennyksessä.

Juha Sipilän (kesk) hallitus sääti viime vaalikaudella yrittäjävähennyksen, jolla ammatin- tai liikkeenharjoittaja saa vähentää viisi prosenttia liikevoitosta verotuksessa. Sdp on kritisoinut yrittäjävähennystä voimakkaasti muun muassa apteekkarivähennykseksi, ja haluaa poistaa sen.

”Keskusta on itsekin ottanut nyt siinä takapakkia. Se on hyvä merkki”, Harakka sanoo Uudelle Suomelle.

Harakka viittaa siihen, kuinka keskusta vaalien alla esitti, että yrittäjävähennykselle pitäisi säätää kattosumma niin, että vähennettävä summa olisi enintään 75 000 euroa vuodessa. Samalla keskusta tosin esitti, että vähennyksen tasoa korotettaisiin viidestä prosentista kahdeksaan tai kymmeneen prosenttiin.

”He itsekin huomasivat, että tämä ei jakaudu ihan järkevästi kaikilta osin”, Harakka toteaa viitaten keskustan esittämään kattosummaan.

”Se antaa minusta merkkiä siitä, että kaikki ajattelevat tässä suhteellisen rationaalisesti verotuksesta, eikä niin, että se olisi jyrkän ideologinen kysymys. Näin mielelläni itse ajattelen.”

Olisiko 75 000 euron katto tyydyttävä kompromissi?

”En vielä nyt lähde sanomaan. Me emme ole vielä näin yksityiskohtaisissa neuvotteluissa ollenkaan”, Harakka vastaa.

Hän itse luonnehtii, että hallitusneuvottelujen onnistumisen kannalta keskeistä on se, miten nopeasti puolueet jättävät vaaliretoriikan taakseen ja löytävät yhteisen sävelen uuden hallituksen teemoista ja tarinasta.

Yrittäjävähennystä myönnettiin 290 miljoonan euron edestä 344 000 asiakkaalle vuoden 2017 verotuksessa.

Lue myös: Keskusta vastasi Antti Rinteelle – Yrittäjälinjat ristiriidassa

Rinteen hallitusneuvottelukaaviossa veropolitiikka on suuremman talousneuvottelupöydän eräänlainen ”alapöytä”. Alkuperäisen suunnitelman mukaan alapöytien neuvottelut käynnistyisivät vasta ensi maanantaina, kun laajemmissa ”ilmiöpöydissä” on löydetty yhteinen tilannekuva.

Harakka toivoo kuitenkin, että verokysymyksissä voitaisiin aloittaa neuvottelut mahdollisimman pian.

”Verotus liittyy niin moneen asiaan, että voi olla, että panemme homman käyntiin saman tien.”

LUE MYÖS:

Miten 70 000 työtöntä saadaan töihin? – Tämän listan Rinteen neuvottelijat saivat virkamiehiltä

Elina Lepomäki ihmettelee Antti Rinteen ratkaisua – ”Kokoomus voi vielä palata”