Onnibusin perustajiin kuuluva Pekka Möttö pahoittelee nyt Facebookissa sitä, että kansanedustaja Timo Harakka (sd.) on joutunut ”ansaitsemattoman lokajulkisuuden kohteeksi”.

Möttö kirjoitti toissailtana Facebookissa pitkän purkauksen, jonka hän kohdensi nimenomaan Harakkalle. Purkauksen aiheena oli Harakan kritiikki hallituksen perintö- ja lahjaveroesityksestä. Siitä hyötyvät Harakan mukaan ”suurituloiset vapaamatkustajat”.

– En hyväksy perintöveroa, se on fakta, mutta olen aidosti harmissani siitä, että kritiikki kohdistui nyt väärään tahoon, Timo Harakkaan, Möttö kirjoittaa.

– Esityksesi yritysvarallisuuden perimisen helpottamiseksi on kannatettava, Möttö lisää Harakalle.

Lue myös: ”Olen hyvätuloinen 'riistäjä' ja kuolemani jälkeen olet haaskalla” – Onnibusin perustajalta voimakas purkaus kansanedustajalle

Ennen Mötön anteeksipyyntöä Harakka julkaisi Facebookissa Mötölle suunnatun kirjoituksen, jossa hän selvitti kantojaan.

– "Vapaamatkustaja" (free rider) on neutraali taloustieteen termi. Se kuvaa edunsaajaa, joka hyötyy ansiottomasti jollekin muulle tarkoitetusta edusta. Kun perintö- ja lahjaveroa alennettiin aiottua enemmän 200 000–500 000 euron luovutuksista, hyötyjiä ovat muut kuin suuren tai edes keskisuuren yritysperinnön saajat, Harakka kirjoittaa.

Hän toteaa myös kuuluvansa itsekin halutessaan vapaamatkustajiin. Harakka samalla kritisoi sitä, että Möttö väitti hänen käyttävän ihmisistä sanaa riistäjä.

”Hallitukselta loppui rohkeus”

Harakan mukaan hänen kritiikkinsä ydin on se, että hallituksen esitys ei saavuta sille asetettua tavoitetta: se ei helpota perheyrityksen jatkamista.

– Jos yritysperintöjen ja -lahjojen saamista olisi haluttu aidosti helpottaa, huojennussääntöjä olisi voitu muuttaa.

Myös Uusi Suomi kertoi alkuperäisessä jutussaan Harakan lyttäävän hallituksen perustelut siitä, että perintöveroalen tarkoituksena olisi kannustaa yritystoiminnan jatkamiseen samassa perheessä.

Harakka toteaa, että hallituksen kesäisessä lakiluonnoksessa oli loogisesti alennettu tuntuvimmin suurten perintöjen verotusta, lähes 25 prosenttia.

– Hallitukselta loppui kuitenkin rohkeus, ja kaikkia perintöveron tasoja alennettiin tasaisesti. --- Suuren luovutuksen saajan ongelmat eivät juurikaan lievene, saatikka poistu, Harakka jatkaa.