SDP:n kansanedustaja Timo Harakka kertoo pitkässä Facebook-päivityksessään, kuinka hankalaa on Väestörekisterikeskuksen myöntämän sähköisen kansalaisvarmenteen aktivointi. Kansanedustaja oli tilannut itselleen henkilökortin varmenteen käyttöönottamiseksi.

Monipolvisen aktivointiprosessin ja vielä sekavampien ohjeiden läpikäymisen jälkeen Harakka paljastaa ajatelleensa ”kauhulla niitä kymmeniä miljoonia euroja, joita tähän itse itseään perustelevaan, itse itseään kasvattavaan ja sukuansa aina uusiin polviin jatkavaan, lopulta maailmanherruutta tavoittelevaan diaboliseen projektiin on upotettu”.

–Kansalaisvarmenne on niin hieno hanke, että käyttöohjeenkin on kirjoittanut itse Franz Kafka, Harakka kirjoittaa.

Aktivointiprojekti oli tyssätä jo alkuunsa, kun Harakan saamissa ohjeissa luki, että aktivointi tulisi tehdä henkilökortin sekä erillisen kortinlukijaohjelmiston avulla.

–Mutta kun ei ole kortinlukijaa! Saan kuitenkin vihiä, että on mahdollista tunnistautua ”kontaktittomalla kortinlukijalaitteella” kuten matkapuhelimella. Sehän olisikin jo etäisesti kätevää, Harakka kirjoittaa sarkastisesti.

Ohjeet kännykällä tehtävään aktivointiin Harakkaa saa kuitenkin itse erikseen metsästää. Sovelluksen ja eri varmenteiden asentamisen ja eri tunnuslukujen syöttämisen jälkeen Harakka kertoo päättäneensä kokeilla verottajan verkkopalveluissa, toimisiko kortti.

Palvelu kuitenkin kehotti käyttämään pankkitunnuksia.

–Olen nyt käyttänyt reilun tunnin aikaani tarkoitukseen, joka tuntuu turhemmalta hetki hetkeltä. Samalla olen vakuuttunut siitä, että jos kaltaiseni korkeakoulutettu innokas digiosaaja ei pysty luomaan omaa varmennettua virtuaali-identiteettiään, en voi vaatia sitä keneltäkään itseäni vanhemmalta ihmiseltä.