Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti tänään hieman yllättäen tiedotustilaisuuden puolueensa Kreikka-kannasta. Samaan aikaan eduskunnassa suuri valiokunta käsitteli Suomen linjaa liittyen Kreikan velkakriisin seuraaviin askeliin.

Soinin mukana median eteen asteli puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Timo Soini perusteli tilaisuudessa sitä, miksi perussuomalaiset hyväksyy sen, että Suomi lähtee neuvottelemaan Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta. Tämä annettiin mandaatiksi valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.). Soini vetosi siihen, että tilanne on erilainen kuin viisi vuotta sitten, sillä nyt Kreikkaa mahdollisesti tuettaisiin Euroopan vakausmekanismin eli EVM:n kautta.

- Olisihan perussuomalaiset voinut äänestää tätä vastaan. Se ei olisi auttanut yhtään mitään, Soini sanoi.

- Viime vaalien jälkeen kieltäydyimme lähtemästä tälle tielle. Varoitimme, mitä siitä seuraa. Nyt ne seuraukset ovat edessä.

Soinin mielestä ”siinä ei olisi mitään järkeä”, että perussuomalaiset nyt lähtisi hallituksesta, sillä kaiken muun päälle Suomeen tulisi uudet vaalit ja Soinin ennustuksen mukaan uusi sixpack-hallitus.

- Tämän vuoksi me päädyimme siihen tulokseen, että yritetään nyt sitten, Soini sanoi.

- Kun perussuomalaiset lähti hallitukseen, niin kyllä tämäkin vaihtoehto tiedossa oli. En aio olla rintamakarkuri, Soini sanoi.

Sampo Terho oli lausunnossaan hyvin suorasukainen.

- Tämä on jokaiselle perussuomalaiselle yhtä vaikea paikka kuin puheenjohtajallekin. Mutta ei se ole yllättävä paikka. Vastuu päätettiin silloin kantaa, kun hyväksyttiin hallitusohjelma, Terho sanoi.

- Jouduimme jonkin verran muokkaamaan ajatteluamme. Se tapahtui jo, kun hyväksyimme hallitusohjelman, Terho sanoi viitaten perussuomalaisten linjaan.

- [Muokkasimme linjaamme] siltä osin, että voimme ylipäänsä lähteä neuvotteluihin, hän sanoi.

Soini totesi, ettei perussuomalaisten kokoinen puolue voi olla ”yhden asian panttivanki” ja mitätöidä vaikutusvaltaansa yhden kysymyksen takia.

Soini totesi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tavoin, että Suomen riskit kasvavat.

- Ei siitä mihinkään pääse, että meill se vakausmekanismi [EVM] on. Vastuut eivät teknisesti kasva, mutta riskit kasvavat merkittävästi.

Soinilta kysyttiin, mikä vastuiden ja riskien ero on.

- Siinä on se ero, että kun meillä on se raha olemassa [EVM:ssä], se ei ole uutta rahaa, vaan se on olemassa olevaa rahaa, jota irrotetaan sieltä eteenpäin. Se on se riski, että saadaanko tätä rahaa, jota irrotetaan, koskaan takaisin, Soini sanoi.

Lue lisää: Rajut haukut Timo Soinille: ”Takinkäännölle ei löydy vertailukohtaa”

Lue lisää: Alexander Stubb jyrähti: Tämä oli Suomen todellinen ”grexit-kanta”

Lue lisää: Sipilä: Tässä on nyt suuri Kreikka-huoli

Lue lisää: Timo Soinin käytös ”silmiinpistävää” – Erikoinen tilanne perussuomalaisissa