Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini julisti tänään Ylen vaalitentissä, että eduskuntavaaleissa on kyse on kansanäänestyksestä koskien EU:n tukipaketteja.Soinin mukaan perussuomalaiset pyrkii olemaan suurin puolue eduskuntavaalien jälkeen, mikä tarkoittaisi, ettei EU:n väliaikaista eikä pysyvää vakausmekanismia hyväksyttäisi.

- Se [kansanäänestys] on tietoinen strategia, Soini sanoi.

Vaalitentissä kohtasivat neljän suurimman puolueen puheenjohtajat. Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) ihmetteli kansanäänestysvetoa. Kiviniemi huomautti, että Suomen talous on oikein hyvässä kunnossa Euroopan velkakriisistä huolimatta.

- Kansanäänestysajatus hämmästyttää, Kiviniemi sanoi.

Kokoomus haastoi jälleen Soinin puheita, tällä kertaa valtiovarainministerin ja puheenjohtajan Jyrki Kataisen hahmossa.

- Tämä on selkeä linjavaali: ajammeko omia tavoittetamme myös EU-pöydissä vai vetäydymmekö sieltä. Olisi omituista, jos Suomella olisi euro käytössä, muttei osallistuisi yhteisiin sääntöihin, Katainen tulkitsi Soinin kansanäänestysajatusta.

Eilen Soinia EU-politiikassa haastoi kokoomuksen ulkoministeri Alex Stubb.

Katainen huomautti, että Euroopan talouden vakaus on Suomelle olennaista, koska vienti on meille niin tärkeää. Soini ei voinut ymmärtää sitä, miksi EU rikkoo omia sääntöjään.

- On käsittämätöntä, että EU rikkoo jatkuvasti omia perussopimuksia. Ne kieltävät yhteisvastuun ja auttamisen ja EKP:n sekaantumisen. Meillä on talous- ja vakaussopimus, jota on rikottu ja jonka takia tähän on jouduttu, Soini ihmetteli.

Kiviniemi vastasi tähän, että EU:n pysyvässä vakausrahastossa nimenomaan määrätään sanktioita sääntöjen rikkomisista. Tästä Katainen sai paikan hyökätä:

- Olet Timo oikeassa siinä, että sääntöjä on rikottu. Nyt myös sijoittajien vastuu tulee mukaan ensimmäistä kertaa. Timo minkä takia sinä vastustat tätä selkeää parannusta?

Soini vastasi tähän toteamalla, että vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä. Soini uskoo, että vakausmekanismiin tulisi mukaan myös määräyksiä esimerkiksi eläkeiästä.

Myöskään SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei lämmennyt Soinin idealle. Urpilainen toisti aiemmin painottamaansa, että SDP haluaa sijoittajien vastuun mkaan EU-paketteihin. Pysyvän vakausrahaston SDP olisi hyväksymässä, muttei vakuuksien kasvattamista väliaikaisessa ERVV:ssä, koska sijoittajien ja pankkien vastuu ei siihen ole tulossa mukaan.

Kuka mielestäsi onnistui väittelyssä parhaiten? Ota kantaa US-kyselyssä.