Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) povaa ”eurojytkyä” toukokuun tulevissa eurovaaleissa. Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan Soini pohtii myös, lähteekö hän itse ehdolle eurovaaleihin vai lopettaako hän politiikan kokonaan. Asettumista ehdolle eduskuntavaaleihin Soini ei pohdi lainkaan.

Keväällä järjestetään sekä euro- että eduskuntavaalit. Toistaiseksi Soini ei ole kertonut, asettuuko hän ehdolle jommassakummassa vaalissa vai kummassakaan. Soini on sanonut tekevänsä päätöksensä lähiaikoina.

Soini kirjoittaa MT:ssä, että häntä on kysytty ehdolle eurovaaleihin, mutta hän pohtii, onko halua enää politiikkaan. Sinisten puheenjohtaja, kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho kertoi viime syksynä Uudelle Suomelle käyneensä ”monia mielenkiintoisia keskusteluja” eurovaaleista Soinin kanssa.

”Vai onko nyt hyvä aika pistää pillit pussiin ja lopettaa politiikka tykkänään. Kerralla ja kunnolla. Kotimaassa ja ulkomailla. Siirtyä viisaan lepoon. Tottua politiikkaan Soinina ilman Soinia. Lopettaa plokin kirjoittaminen ja todeta, että pitäkää tunkkinne ja kasvis–homo–fillari- ja kaikki muu vouhotusasialistanne”, hän jatkaa.

”Toinen vaihtoehto on olla osa isoa eurojytkyä. Jossakin roolissa. Tiedän, että se tulee. Sitä tehdään jo täyttä päätä. Kyse on siitä, että Soinilla vai ilman”, Soini toteaa.

Soini muistuttaa, että meppikautenaan hän toimi EU:n konservatiiviryhmän ECR:n työvaliokunnan puheenjohtaja aikana, jolloin ryhmän puheenjohtaja Nigel Farage ajoi kiivaasti Ison-Britannia EU-eroa.

Eurojytkyllä Soini viittaa kokemukseensa, ”nenäänsä” sekä vaaliennusteisiin, jotka kertovat, että Euroopan parlamenttia toistaiseksi hallinneet Euroopan kansanpuolue EPP ja sosialistit S&D olisivat menettämässä enemmistönsä parlamenttipaikoista.

Muun muassa Politico-lehden ennusteen mukaan populistipuolueet olisivat nousemassa yhteenlasketulla kannatuksellaan jopa sosialistiryhmää suuremmaksi vaikuttajaksi. Neljään eri ryhmään jakautuneet kansallismieliset ja populistit ovat selvittäneet yhdistymistä tulevalla parlamenttikaudella.