Perussuomalaisten eurolinja ei pääkohdiltaan ole muuttunut, vakuuttaa puolueen puheenjohtaja Timo Soini Uudelle Suomelle.

Toisin olisi voinut tulkita lausuntoja, jotka Soini antoi puolueen julkistaessa Pellervon taloustutkimuksen perussuomalaisille tekemää euroselvitystä viime perjantaina. Soini myönsi julkistustilaisuudessa, että EU:n liittovaltiokehitys voi olla taloudellisessa mielessä ”puolimielekäs juttu” ja sanoi, että eurosta eroamisen poliittiset kustannukset olisivat kovat.

–Ei Suomi yksin voi tosta vaan astua ulkopuolelle, vaikka taloudellisesti pärjättäisiinkin, Soini linjasi.

Viimeinen virke pätee, Soini sanoo nyt. Perussuomalaiset hyväksyy, ettei Suomi voi lähteä eurosta yksin, eikä pikaisesti.

–Taloudellisesti Suomi pärjäisi ihan hyvin ilman euroa. Mutta se poliittinen tilanne ja paine on siinä, että jos Suomi ainoana jättäisi euron, niin se paine mikä tulisi Ranskasta, Saksasta ja Euroopan unionista... se on se iso asia. Sen takia se on niin hankalaa, Soini selittää.

–Sanoin sen ääneen, ettei sieltä voi yhtäkkiä lähteä. Mutta jos tämä tällä lailla jatkuu, niin sieltä voi olla muitakin lähtijöitä, hän jatkaa.

Soinin mukaan perussuomalaiset vastustaa yhä eurossa olemista hinnalla, jonka se näyttää vaativan: tukipaketteja rahaliiton heikommille maille ja liittovaltiokehitystä, jolla taloutensa tärvelleet maat saadaan kontrolliin. Soini viittaa liittovaltiokehityksestä puhuessaan muun muassa Postipankin entisen pääjohtajan Seppo Lindblomin huoleen siitä, että EU:n yhdentyminen on menossa monen unionin ystävänkin mielestä liian pitkälle.

–Euron säilyttäminen, jos se halutaan säilyttää, vaatii voimakkaampaa raha- ja finanssipolitiikan kontrollia ja liittovaltiorakenteita, ja sitä mä en kannata, Soini sanoo.

Jos Suomi ei perussuomalaisten mielestä voi yksin lähteä eurosta, mutta euron säilyttämisen vaatima kehitys ei miellytä, mikä sitten on Timo Soinin ratkaisu tilanteeseen?

–Ratkaisu on [brittipääministeri David] Cameronin aloite. EU-sopimukset pitää neuvotella uudestaan. Se on se, mihin Suomenkin tulee satsata, Soini sanoo.

Soinin mukaan ”sauma” päästä eurosta ja liittovaltiokehityksestä eroon tulee vielä. Europarlamenttivaalit ovat vuonna 2014 ja eurokriittisyys on muun muassa Italian parlamenttivaalien valossa kasvussa ympäri Euroopan.

Soini uskoo, että eurovaalitulos on aivan erilainen kuin ”eliitti” odottaa. Tämän lisäksi hän ennustaa Euroopan taloudelle nykyistä suurempaa kriisiä, koska tukipakettien aika ei näytä olevan ohi. Parhaillaan puuhataan tukilainaa ylivelkaantuneelle Kyprokselle.

Nyt ollaan matkalla liittovaltioon. Soini uskoo, että nurkan takana kuitenkin odottaa perussuomalaisille mieluinen käännös: euron kaatuminen jäsenmaiden kyllästymisen myötä.

–En mä mitään kriisejä toivo, mutta tämä politiikka vie siihen, Soini sanoo.

Britanniassa David Cameron on luvannut äänestäjille, että Britannia pyrkii neuvottelemaan EU-sopimukset omalta osaltaan uusiksi, itselleen edullisemmiksi.

–Se [Suomen] sauma tulee, kun britit alkavat neuvotella sopimuksia uudestaan. Silloin se sauma on; ei sieltä voi yhtäkkiä huomenna ulos astua, Soini sanoo.

Soinin lausunnot perjantain tilaisuudessa ovat herättäneet ihmetystä. Itsenäisyyspuolueen Antti Pesonen käyttää paikkansa hyväksi ja tulkitsee blogissaan, että perussuomalaiset ”kannattaa Suomen pysymistä EU:n jäsenenä ja eurossa”.

–Kokoomus ja Perussuomalaiset löytävät yhteisen sävelen monella politiikan lohkolla. --- Siis eurossa ja EU:ssa pysytään, jos se Kataisesta ja Soinista riippuu, Pesonen kirjoittaa.

Perussuomalaisten videotallenteella Soini kuulostaakin kokoomuslaiselta korostaessaan talouskasvun tärkeyttä ja todetessaan, että pitämällä Suomen talouden kunnossa ”me pärjäämme tästä systeemistä huolimatta”.

–Pesonen saa puhua omia puheitaan, vastaa Soini itsenäisyyspuolueelle.

–Tilanne on aika hyvä, jos mua haukkuu sekä Pesonen että kokoomus.