Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi tänään Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa vaatimuksiin siitä, että hänen pitäisi ottaa vastuuta puolueensa kansanedustajien kirjoittelusta. Vastuunkantoa on vaatinut muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Soini ei suostunut yksityiskohtaisesti kommentoimaan esimerkiksi Jussi Halla-ahon kirjoituksia, jotka ovat nousseet esille Norjan iskujen seurauksena. Soini sanoi, ettei seuraa maahanmuuttokriittisen Hommaforumin eikä muidenkaan nettiforumeiden kirjoituksia.

- En käytä tällaista retoriikkaa, johdan esimerkin voimalla.

- Minun on mahdotonta ruveta palstapoliisiksi, aikani on siihen liian kallista, Soini sanoi.

Tuomiojan ohella muutkin poliitikot ovat vaatineet tiukempaa vastustusta vihapuheille.

- Norjassa tästä ei ole tehty poliittista kiistakapulaa eivätkä poliitikot syyttele toisiaan, vaan maa on yhtenäinen surussa. Tässä on meillä opittavaa, Soini sanoi.

Soini kuitenkin sanoi ymmärtävänsä, että kuohuntaa on noussut Suomessa. Hänen mukaansa maahanmuutosta on kuitenkin voitava keskustella kriittisesti. Soini sanoi, ettei hyväksy vihaa, koska se loukkaa ihmisarvoa. Toisaalta Soini sanoi myös, että vihapuhetta on vaikea määritellä.

- Itse esiinnyn omalla nimelläni ja kasvoillani. On luihuilua esiintyä nimimerkin takaa, Soini sanoi.

Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitoksen tutkija Jussi Jalonen sanoi aiemmin tänään, että Halla-aho on vähätellyt suhdettaan niin kutsuttuun vastajihadistiseen (CounterJihad) liikeeseen ja Gates of Vienna -blogiin.

Halla-aho sanoi eilen Uuden Suomen haastattelussa, että seuraa vastajihadistien blogia vain satunnaisesti.

Kansainvälisen politiikan tutkija Toby Archer on yhdistänyt liikkeen Norjan joukkomurhan pääepäiltyyn Anders Behring Breivikiin Foreign Policy -lehden kolumnissaan.

Ulkoministeri Tuomioja vihjasi eilen, että Halla-ahon paikasta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana saatetaan vielä keskustella.