Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että puolue ei lähde neuvottelemaan paikasta kokoomusjohtoisessa hallituksessa, joka tukee Portugalin pakettia ja Euroopan tukijärjestelmiä.

- Olisi ollut mukava olla hallituksessa, mutta ei elämä tähän lopu, Soini sanoi.

Soinin mukaan päätös oli kova, mutta elämässä tulee pettymyksiä.

Soinin mukaan hallitustunnustelija on nyt ”vapaa” perussuomalaisten suhteen. Soini sanoi perussuomalaisten hallitusneuvottelijoiden olleen yksimielisiä siitä, että tähän hallitukseen ei nyt lähdetä.

- Nämä asiat eivät vain olleet sovitettavissa, Soini sanoi.

Soinin mukaan hallitukseen menosta neuvoteltiin kuitenkin kokoomuksen Jyrki Kataisen kanssa vakavasti.

- Tämä paketti, joka on neuvoteltu, ei riitä, emmekä lähde neuvottelemaan erioikeuksista hallituksessa, Soini linjasi.

Kokoomus ja SDP pääsivät eilen sopuun Eurooppa-politiikan linjasta. Sopimuksessa Suomi tukee Portugalin apupakettia ja vakausrahastoja, mutta Suomella on kaikkiin näihin omat ehtonsa.

- Tämä on sitä samaa uudella kuorrutuksella, ei tässä mitään uutta ole, Soini kuvaili SDP:n ja kokoomuksen sorvaamaa pakettia.

Soinin mielestä SDP:n mukaan tuomat ehdot ovat pelkkää semantiikkaa, eikä suuri linja Eurooppa-politiikassa muutu ehtojen myötä. Ehtoihin kuuluu muun muassa se, että jos joku maa kaatuu vielä Portugalin jälkeen, Suomi haluaa lainalleen vakuudet.

- Voidaan tietysti rintaa röyhistää, että saatiin joku vakuus, mutta kenelle se oikein tulee? Soini kritisoi.

Kokoomuksen ja SDP:n eilinen sopu vahvisti arveluja, joiden mukaan perussuomalaisten tie hallitukseen näytti kivikkoiselta. Kokenut puolueen kansanedustaja Anssi Joutsenlahti arvioikin Uudelle Suomelle eilen, että todennäköisesti perussuomalaiset joutuu oppositioon.

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen vakuutteli eilen, että EU-politiikan sopu on erillinen asia hallituspohjasta. Kokoomuksen tiedotteessa sävy oli kuitenkin toinen: siinä sanottiin, että Suomen tuleva hallitus sitoutuu sopimuksessa määriteltyyn linjaan.

Soini sanoikin tänään, että SDP:n ja kokoomuksen paperista kävi reilusti ilmi, ettö hallituspuolueiden tulee sitoutua kriisimaiden tukemiseen.

Timo Soinin mukaan Suomeen on nyt muodostumassa häviäjien hallitus. Lue lisää täältä.

Mitä mieltä olet perussuomalaisten ratkaisusta? Vastaa US-kyselyssä.