Siniset taistelivat ”kuin villimiehet” turpeen veronkiristystä vastaan hallituksen budjettiriihessä, kertoo puoluesihteeri Matti Torvinen (sin) Puheenvuoron blogissaan.

Torvisen mukaan Siniset pelasi kovilla riihessä, mutta ei onnistunut estämään korotusta.

”[Ulkoministeri] Timo Soini uhkasi jopa heittää pyyhkeen kehään, jos tämä korotus toteutuu. Turhaan, keskusta ei siihen suostunut”, Torvinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa turpeen verotuksen kiristys on silti vain yksi ”pakollinen miinus” muuten onnistuneessa budjettiriihessä, jossa hänen mukaansa myös hallituksen pikkupuolue Sinisiä aidosti kuunneltiin. Turpeen kohdalla Siniset eivät saaneet Suomen Keskustaa mukaan, Torvinen muotoilee.

Turpeen polttoaineveroa nostetaan 10 miljoonalla eurolla ensi vuoden budjetissa. Sinisten riveistä myös kansanedustaja Reino Hongisto arvosteli ratkaisua tuoreeltaan tiedotteessaan budjettiriihen jälkeen. Hongisto, joka on valtion turveyhtiö Vapon hallintoneuvoston jäsen, kertoi olevansa tyrmistynyt keskustan ja kokoomuksen junttaamasta turpeen energiaveron nostosta.

”Tällä ratkaisulla turvetta energiatuotannossa käyttävät siirtyvät kuitupuun ja tuontihakkeen käyttöön. Kuitupuulle olisi arvokkaampaa käyttöä biosellulaitoksissa, joita ollaan rakentamassa tasaisesti koko maahan. Hakkeen tuonti Venäjältä tulee lisääntymään. Kivihiilen tuontikaan ei vähene. Sinisten edustajat eivät tule vähällä hyväksymään veron nostoesitystä budjetin jatkokäsittelyssä”, Hongisto tiedotti.

Uusi Suomi kertoi torstaina, että turpeen veronkiristykseen pettyivät monet osapuolet: ympäristöjärjestöille ja vihreille korotus ei ole riittävä, kun taas energiateollisuus suomii energiapolitiikkaa poukkoilevaksi. Lue lisää: Hallitus kiristää veroa, johon pettyvät kaikki – ”Turpeen poltto on kertakaikkisen kiusallista”