Ulkoministeri Timo Soiniin (sin) sunnuntaina Vantaalla kohdistunut hyökkäys on järkyttänyt puoluejohtajia.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan Soinia yritettiin lyödä. Hyökkääjällä oli yllään Soldiers of Odin -tunnukset. Itä-Uudenmaan poliisi on vahvistanut tiedot hyökkäyksestä. Lue lisää: Poliisi Timo Soiniin kohdistuneesta hyökkäyksestä: ”Mieshenkilö oli aggressiivinen ja uhkaava”

Toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä linjaa, että hyökkäys demokratiaa vastaan on tuomittavaa.

”Poliittista väkivaltaa ei pidä hyväksyä. Meidän on yhdessä jaksettava puolustaa arvokasta yhteistä demokratiaamme”, hän tviittaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vetoaa kaikkiin puoluejohtajiin yhteisen kannan ottamiseksi poliittista väkivaltaa vastaan.

”Sivistyneessä demokratiassa politiikan erimielisyyksiä ei koskaan ratkaista väkivallalla. Vetoan puoluejohtajiin, että otamme yhteisen kannan kaikkea poliittista väkivaltaa vastaan. Demokratia on niin arvokas asia, että sitä halveksuville tahoille on laitettava stoppi nyt heti”, hän tviittaa.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsee kaikki väkivaltaiset teot.

”Enkä hyväksy myöskään väkivaltaan yllyttämistä. Jokaisen on saatava elää rauhassa sekä voitava osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman pelkoa. Poliittiset erimielisyydet on ratkottava puhumalla.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korostaa, että asioihin vaikutetaan äänestämällä.

”Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että täällä poliitikot voivat liikkua kadulla, eikä eduskunnan ympärillä ole piikkilankaa. Pidetäänpä Suomi sellaisena jatkossakin. Asioihin vaikutetaan äänestämällä eikä rähjäämällä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto muistuttaa, että väkivalta ja vaalityön häiritseminen aina tuomittavaa.

”Mielipiteet ovat erilaisia, mutta kaikilla oikeus esittää ne kenenkään uhkaamatta. Samoin ehdokkaiden omaisuuden tärveleminen tuomittavaa. Vaalirauha kuuluu kaikille.”

Sinisten puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kuvailee tapahtunutta järkyttäväksi.

”Järkyttävä väkivallan purkaus varjosti muuten mukavaa telttatapahtumaa Korsossa. Pidetään yhdessä huoli siitä, että väkivalta ja ääriajattelu ei uhkaa suomalaista kansanvaltaa. Koskaan”, hän tviittaa.

Timo Soini itse kommentoi tapahtunutta ensin vain lyhyesti. Hän kertoi MTV:lle, että vastaavanlaiset tilanteen ovat hänen urallaan varsin harvassa.

”Tänäänkin tilanne on ollut sellainen, että sata halausta ja pari kolme karkeempaa puheenvuoroa. Sitten joskus hyvin harvoin tulee jotain muutakin.

Myöhemmin Soini kiitti blogissaan turvamiesten toimintaa. Lue tarkemmin: Timo Soini: ”Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan - Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”

Päivitetty klo 14.56: Lisätty Juha Sipilän kommentti.

Päivitetty klo 15.43: Lisätty Petteri Orpon ja Timo Soinin kommnentit.