Ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta on määrä äänestää perjantaina kello 13, vahvistetaan Uudelle Suomelle eduskunnasta. Aikataulu on tuottanut eduskunnassa päänvaivaa.

Oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp kertoivat aiemmin tässä kuussa esittävänsä Soinille epäluottamuslausetta ”toistuvasta toiminnasta naisten oikeuksia ja Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan”. Soini on ottanut useaan otteeseen kantaa aborttia vastaan. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistu epäluottamuslauseeseen.

Soinin tapaus on poikkeuksellinen, sillä epäluottamuslausetta esitetään yleensä koko hallitukselle, joka kaatuu, jos se ei saa luottamusta kansanedustajien enemmistöltä. Äänestyksen aikataulu on ollut haasteellinen muun muassa ministerimatkojen takia. Lue lisää: Timo Soinille halutaan potkut – Äänestyksestä tuli sotku eduskunnassa

Aikataulusta päättää puhemiesneuvosto, joka ei ole vielä voinut tehdä virallista päätöstä äänestyksestä, sillä epäluottamusta ei ole vielä virallisesti esitetty. Opposition on määrä esittää Soinille epäluottamusta ulkoministeriön budjettipäivänä torstaina listapuheenvuorojen aikana illalla debatin jälkeen. Täysi varmuus aikatauluun saadaan siis vasta tuolloin.

Aikatauluun tehtiin kuitenkin jo muutoksia, joiden johdosta kansanedustajat saattavat istua torstaina täysistunnossa erittäin pitkää iltaa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) oman toimialansa esittelypuheenvuoro ja budjettilakiesitysten lähetekeskustelut siirtyvät perjantailta torstaille alkaen kello 19. Lähetekeskustelu budjetista ja siihen liittyvistä budjettilakiesityksistä käydään loppuun jo torstaina, kun aiemmin sitä oli määrä jatkaa vielä perjantaina. Torstailta poistettiin kello 22 aikaraja.

Perjantain aikataulu oli aiemmin sikäli haasteellinen, että kello 13 alkavaan istuntoon olisi tarvittu tauko kello 13.30–15 suuren valiokunnan kokouksen takia, ja usein kansanedustajat poistuvat perjantain täysistunnosta heti ilmoitettuaan läsnäolostaan. Soinin luottamuksesta on nyt määrä äänestää heti perjantain täysistunnon aluksi.

Oikeuskansleri linjasi eilen, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen on ongelmallista, muttei lainvastaista.

Lue myös:

Nyt tuli linjaus: Timo Soinin toiminta ”ongelmallista” – mutta ei laitonta

Aborttikohu: Timo Soini jätti selvityksen Kanadan tapahtumasta

Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa: ”Ulkoministerin luottamus mitattava”

Nyt se on päätetty: Timo Soinille halutaan potkut