Ulkoministeri Timo Soini (ps.) piti voimakkaan puheenvuoron abortista eduskunnassa hetki sitten. Eduskunnassa keskustellaan hoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä abortin suorittamisesta.

–Tämä asia on mielestäni tärkeä. Suomi on kehitysmaa eurooppalaisissa ihmisoikeuskysymyksissä. Tämä on häpeällinen tilanne. Aina täällä puhutaan hyvin kärkeästi eurooppalaisesta oikeuskäsityksestä. Länsi-Euroopan maista vain Suomi ja Ruotsi on kieltänyt omantunnonvapauden pykälän, Soini sanoi.

–Tämä on erittäin hyvä ja perusteltu pyrkimys saattaa Suomi sivistysvaltioksi, hän lisäsi.

Myöhemmin Soini sanoi suoraan kantansa aborttiin.

–Kyllä, minä olen abortin vastustaja. Mitä sitten? Onko minulla länsimaassa oikeus olla sitä mieltä? Soini sanoi.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kuvaili Soinin puheenvuoroa voimakkaaksi.

–Hämmentävää, että ulkoministeri Soini puhuu voimakkaan puheenvuoron kun kansanedustajat puhuvat omalta paikaltaan, Pekonen sanoi.

Hän arvosteli kansalaisaloitetta siitä, että se antaa ”stigman” abortin tekijöille.

Kristillisdemokraattinen entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen oli Soinin kanssa samoilla linjoilla.

-Kiitän ministeri Soinia erittäin rohkeasta puheenvuorosta, Räsänen sanoi.

Kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) nosti esiin, että erityisesti pienissä terveyskeskuksissa voi tulla ongelmia, jos henkilökunta kieltäytyy suorittamasta aborttia.

- Tämä asettaa naiset eriarvoiseen asemaan tuloje, matkustamismahdollisuuden ja sosioekonomisen aseman mukaan, hän sanoi.

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) kertoi huolensa jo ennen eduskunnan istunnon alkamista.

–Mitä jos pienellä paikkakunnalla on kaksi lääkäriä, joista toinen kieltäytyy tekemästä abortin ja toinen on lomalla? Me tuskin haluamme luoda rekrytointiprosesseja, joissa ihmisten uskonnollisesta vakaumuksesta tulee määrittävä tekijä ihmisen palkkauksessa, Toivola kirjoitti blogissaan.

Lääkäriliiton varatoimitusjohtaja, gynekologi Hannu Halila arvioi viime vuonna, että noin 10 prosenttia Suomen lääkäreista saattaisi kieltäytyä tekemästä abortteja, siinä tapauksessa jos se mahdollistettaisiin lailla.

Heino arvioi, että abortit ensinnäkin kasaantuisivat tietyille gynekologeille, minkä lisäksi laittomat abortit ja ”aborttimatkailu” lisääntyisivät. Heino uskoo, että abortista kieltäytyminen ei jäisi vain marginaaliseksi ilmiöksi eikä liittyisi vain uskonnolliseen vakaumukseen.

Hän pelkää, että aborttilain muutos voisi lisätä Suomessa laittomia raskaudenkeskeytyksiä, joissa komplikaatioiden riski on suurempi kuin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa suoritetuissa aborteissa.

Hän myös korosti, että lääkäreillä on nykyisinkin mahdollisuus olla tekemättä abortteja.

–Lääkäreillä on mahdollisuus erikoistua johonkin muuhun kuin gynekologiaan. Heillä on myös mahdollisuus työskennellä jossain muualla kuin sairaalaympäristössä, jossa pitää tehdä raskaudenkeskeytyksiä. Heillä on esimerkiksi mahdollisuus perustaa yksityisklinikka, jossa he eivät tee raskaudenkeskeytyksiä, Heino sanoi Uudelle Suomelle marraskuussa 2014.