Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kehotti Ylen ykkösaamussa perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia (ps.) kertomaan Suomen kansalle, mihin ryhmään perussuomalaiset liittyvät Euroopan parlamentissa. Stubb otti myös kantaa Solidiumin rooliin.

–Jotta voidaan perustaa ryhmä tarvitaan 25 meppiä seitsemästä eri maasta. On totta kai etabloituneita ryhmiä kuten EPP, sosialistit, liberaalit, vihreät ja vasemmisto, mutta perussuomalaisilla ei tällaista ryhmää ole, Stubb sanoo Ykkösaamussa.

Stubbin mukaan perussuomalaiset ovat jäämässä ilman ryhmää.

–Minun mielestäni ihan demokratian näkökulmasta ja äänestäjän kuluttajansuojan näkökulmasta olisi ihan paikallaan, että Timo Soini kertoisi missä ryhmässä hän aikoo Euroopan parlamentissa olla, hän toteaa.

–Äänestäjänä haluaisin tietää menevätkö he hörhöjen joukkoon vai johonkin normaaliin ryhmään, hän lisää.

Stubb korostaa, että mepin painoarvoon vaikuttaa "100 prosenttisesti" se, missä ryhmässä hän on Euroopan parlamentissa.

Stubb arvioi, että perussuomalaisten ainoa vaihtoehto voi olla, että he olisivat sitoutumattomina.

–Suuret puolueryhmittymät määräävät ja tekevät päätöksiä. Pienet ryhmät ovat lopulta marginaalissa, kuten perussuomalaiset tämän kauden aikana ovat olleet.

Stubb otti kantaa myös ministeri Paavo Arhinmäen (vas.) eilen nostamaan asiaan valtion sijoitusyhtiö Solidiumista.

–Mielestäni kaikkein hyödyllisintä olisi, että poliitikot pitäisivät näppinsä erossa Solidiumista. Ei ole mitään järkeä sekoittaa yritystä, jonka tavoitteena on turvata strateginen suomalainen omistus ja lisätä tuotantoa ja voittoa sillä, että poliitikot ovat jollakin tavalla mukana, hän totesi

Arhinmäki kertoi eilen, että olisi valmis purkamaan Solidiumin, ja poliittisille päättäjille pitäisi antaa enemmän päätösvaltaa valtion yritysomistuksissa.

Stubbin mielestä Solidium voi jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti.