Kansanedustaja Marja Tiuran (kok.) puoliso Olli Ainola jättää tehtävänsä Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkönä. Ylen verkkosivujen mukaan vetäytyminen johtuu Tiuraan liittyvästä vaalirahakohusta.

Miksi Ainola eroaa juuri nyt, Yle Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen?

- Viime päivinä Tiura on ollut siinä määrin esillä, että Ainolan toimintamahdollisuudet ovat rajoittuneet ja Tiuran asema on tullut esiin toisella tavalla.

Kemppaisen mukaan Ainolan kanssa on keskusteltu jo vaalirahakohun käynnistyessä vuonna 2008, miten jatkossa toimitaan. Silloin päätettiin, että toimiin ryhdytään, jos Ainolan toimintamahdollisuudet työssään rajoittuvat tai Tiuran asema nousee pelkästä rivikansanedustajasta merkittävämmäksi.

Kemppainen kertoo, että Ainola on ollut sivussa tähänkin asti paitsi kaikesta Tiura-uutisoinnista, myös jossain määrin kokoomukseen liittyvästä uutisoinnista.

- Aina silloin, kun Tiuralla on voinut olla joku intressi, Kemppainen kuvaa rajanvetoa.

Ylen politiikan toimituksessa ollaan Kemppaisen mukaan oltu "tarkkoina Tiuran kanssa". Mitään ei ole Kemppaisen mukaan jätetty uutisoimatta Ainolan takia. Ainolan ollessa sivussa muut ovat hoitaneet hänen tehtäviään.

- Tähän on totuttu ja tätä on hoidettu jämäkästi. Ei tämä muuten ole juurikaan [toimituksen tunnelmaan] vaikuttanut, Kemppainen sanoo.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen on aiemmin sanonut, että Yleisradion pitäisi arvioida uudelleen politiikan toimituksen päällikkönsä Ainolan asema vaalirahoitusuutisten välittäjänä ja kommentoijana Tiura-yhteyden takia.

Tiura sai vuonna 2007 vaalirahoittajayhtiö Nova Groupilta lentolipun lomamatkaltaan Thaimaasta takaisin Suomeen.

Viime eduskuntavaaleissa Tiura sai pääasiassa Nova Groupin rahoittamalta KMS-yhdistykseltä tukea 20000 euroa.

Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo paljasti tänään Iltalehdelle, että Tiura soitteli yhteen aikaan päivittäin Nova Groupin toimitusjohtajalle Tapani Yli-Saunamäelle.

Tiura selvitti eilen Thaimaan-matkasta syntynyttä kohua.

-Olen avoin ihminen ja minä luotan ihmisiin. Se on pohjaluonteeni, Tiura perusteli puhelimessa STT:lle, miksi hän tarttui Yli-Saunamäen avuntarjoukseen.

Tiura kertoi maksaneensa matkan takaisin kaksi viikkoa sitten. Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Heikki Paloheimon mukaan Tiuran toimet näyttävät rumilta.