Suomella on edessään luottoluokitusten lasku. Ikävän tosiasian sanoo ääneen Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich katsauksessaan tänään.

-Uusia luottoluokituksen laskuja on edessä ilman mielekästä talouden toipumista, kun hallituksen uudistusten uskottavuus on vakavasti kyseenalaistettu yhteiskuntasopimuksen kaaduttua, hän sanoo.

Standard & Poor’s laski ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suurena luottoluokittajana Suomen luottoluokituksen parhaasta kolmesta A:sta tasolle ”AA+” viime syksynä. Fitch pudotti Suomen luottoluokitusnäkymät negatiivisiksi maaliskuussa ja kolmas suuri luottoluokittaja Moody’s kesäkuussa. Sekä Fitchin että Moody’sin luokitus Suomelle on tällä hetkellä AAA.

Seuraavan kerran luottoluokitus on vaakalaudalla syyskuun 18. päivä, jolloin Fitch julkistaa luottoluokituksensa Suomelle. Moody’s julkistaa oman luokituksensa lokakuun alussa ja Standard & Poor’s 25. syyskuuta.

-Fitch on se, joka todennäköisimmin laskee Suomen luottoluokitusta. Moody’s odottanee lokakuun alussa, koska se pudotti luokitusnäkymiä vasta muutama kuukausi sitten. Luottoluokituksen muutoksen ajankohta on epävarma, mutta ei ole epäilystäkään siitä, mihin suuntaan Suomen luokitukset ovat menossa: alas, von Gerich kommentoi.

Hän uskoo, että Suomen taloustilanne ja asema euroalueen heikoimpien joukossa tulee näkymään myös Suomen valtionlainojen koroissa enemmän kuin tähän asti.

-Viime viikolla liikkeeseen lasketun Suomen 10-vuotisen lainan kysyntä oli pettymys ja kertoo Suomen lainojen kysynnän hiipumisesta.

Suomen Pankin mukaan Suomen 10-vuotisen valtionlainan korko oli tänään 0,97 prosenttia, kun se maanantaina oli 0,90 prosenttia. OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi hiljattain, että luokituksen lasku kaikilta kolmelta luottoluokittajalta toiseksi ylimmälle tasolle toisi 0,1 prosenttiyksikön nousupaineen valtion lainojen korkoihin.