Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) katsoo, että toimittajan kotiin tehty kotietsintä on hyvin poikkeuksellinen toimenpide ja kertoo vakavien seurausten mahdollisuudesta. Räsänen arvioi Helsingin Sanomien tiedustelukohua MTV:n aamutelevisiossa.

– Todella poikkeuksellinen toimenpide ja kertoo siitä, että myös toimittajaa epäillään vakavasta rikoksesta. Ja silloin on merkittävä rangaistusmahdollisuuskin olemassa, sanoi Räsänen maanantaiaamun lähetyksessä.

Hän kertoi lukeneensa alkuperäistä vuotoartikkelia huolestuneena.

Helsingin Sanomat kertoo, että poliisi tutki lehden toimittajan Laura Halmisen kodin sunnuntai-iltana. Tietoturva-asioihin erikoistunut Halminen on toinen toimittajista, jotka tekivät HS:n lauantaisen jutun puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta ja sitä käsittelevistä salaisista asiakirjoista. Muun muassa presidentti Sauli Niinistö otti asiaan huolestuneesti kantaa.

HS:n mukaan poliisi vei Halmiselta ”tämän oman puhelimen, HS:n puhelimen, Halmisen oman tietokoneen, oman Ipadin ja runsaasti muistitikkuja”.

– Kotietsinnän perusteeksi poliisi kertoi epäilyn turvallisuussalaisuuden ilmaisemisesta, HS kertoo.

Lehden mukaan Halminen vasaroi ”hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot”. HS:n mukaan tämä aiheutti savun, jonka takia hän kutsui palokunnan paikalle. Paikalle tuli myös poliisipartio, joka hälytti apuvoimia ”saatuaan selville, kuka Halminen on”, HS kertoo.

– Halusin koneen tuhoamisella varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvän toteutumisen, sanoo Halminen.

Päivitys klo 12.30: Keskusrikospoliisi on nyt vahvistanut kotietsinnän ja perustellut sen kiireellisen toteutustavan. Lue lisää: KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

Lisää aiheesta:

Tiedustelukohu: ”Ainakin hieman heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”

Helsingin Sanomien juttu aiheutti laajaa kuohuntaa ja sai jotkut lukijat muun muassa peruuttamaan lehden tilauksensa. HS:n päätoimittaja Kaius Niemi myönsi, että lehden olisi pitänyt perustella juttunsa paremmin lukijoille, ja Sanoma-yhtiön hallitus puolestaan vaatii Niemeltä selvitystä jutun julkaisuun liittyvästä toimitusprosessista. Toisaalta lehden toimintaa on myös puolustettu.

Muun muassa presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) korosti kannanotossaan , että medialla on ”syystäkin laajat toimintavapaudet”.

–Se on keskeinen osa länsimaista oikeusvaltioperiaatetta. Puuttuminen tähän vapauteen tulee aina olla korkean kynnyksen takana. Tämä periaate tuntuu osalta keskustelijoista unohtuneen tai periaatetta ei ole missään vaiheessa todella sisäistetty. Euroopassa on maita, joissa tämä periaate on viimeisen vuosikymmenen aikana rapautunut. Suomen ei pidä ottaa askeltakaan tuolla polulla, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan lähtökohtana pitäisi olla, että kaikki se, mikä ei ole todella perusteltua salata, on julkista.

–Tämä tarkoittaa myös sitä, että viranomaisten ei pitäisi salata liian suuria kokonaisuuksia silloin, kun joidenkin yksityiskohtien salaaminen on perusteltua. Mahdollisimman laajalla avoimuudella voidaan lisätä kansalaisten luottamusta viranomaisia kohtaan.