Antieurooppalaiset ja EU-vastaiset puolueet ovat todennäköisesti nousemassa toiseksi suurimmaksi puoluekoalitioksi Euroopan parlamentissa kevään vaaleissa, ennustavat tutkimusyhtiöt YouGov ja ECFR tuoreen selvityksensä perusteella.

Samalla murtuisi EU:n perinteisten valtapuolueiden, keskustaoikeistolaisen EPP:n ja sosiaalidemokraattien S&D:n ”suuri koalitio”, kun niiden uskotaan menettävän enemmistöasemansa ensimmäistä kertaa. Koalition yhteisen kannatuksen ennustetaan laskevan 43 prosenttiin.

EPP säilyisi ennusteen mukaan suurimpana yksittäisenä eurooppalaisena puolueena riippumatta siitä, osallistuuko Britannia vaaleihin vai ei. S&D olisi toiseksi suurin puolue.

Juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

Ennuste pitää mahdollisena, että EPP:n ja S&D:n koalition jälkeen europarlamentin toiseksi suurimmaksi koalitioksi nousee EU-vastaisten puolueiden ryhmittymä 35 prosentin kannatuksella. Lähellä ovat myös vasemmistoblokki 34 prosentin ja oikeistoblokki 32 prosentin ennustetulla kannatuksella.

Suuren koalition murtuminen tarkoittaa sitä, että europarlamentilta vaaditaan entistä laajempaa yhteistyötä. Liberaaliryhmittymä Alde, Tasavalta liikkeellä -ryhmä ja vihreät voivat nousta vaa’ankieliasemaan parlamentin enemmistön muodostamisessa.

Ennustetaan kertovat Euractiv-sivusto varoittaa eurooppalaisen päätöksenteon halvaantumisesta. Jotta näin ei kävisi, täytyy EU-mielisten puolueiden ”ajatella perinteisiä poliittisia perheitä laajemmin”, raportissa todetaan.

”Euroopan parlamentti, joka tasapainoilee antieurooppalaisten ja jakautuneiden Eurooppa-myönteisten voimien välillä, muodostaa todellisen riskin halvauksesta EU:n ytimessä”, sanoi ajatushautomo ECFR:n (European Council on Foreign Relations) politiikan tutkija Susi Dennison raportin julkistustilaisuudessa Euractivin mukaan.

Unkarin Viktor Orbanin Fidesz-puolueen asema EPP:ssä on ollut vaakalaudalla, ja sen jäsenyys ryhmittymässä on jäädytetty. Sitä ei kuitenkaan ole suljettu ulos EPP:n ryhmästä europarlamentissa.

”Jos äärioikeiston maahanmuuttovastaiset puolueet menestyvät hyvin vaaleissa, Orban voi päättää irrottaa Fideszin EPP:stä siirtyäkseen yhteistyöhön antieurooppalaisten voimien kanssa”, tutkimusraportissa arvioidaan.

YouGovin ja ECFR:n kyselytutkimus tehtiin 14 EU-maassa maaliskuussa.

LUE LISÄÄ:

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Laura Huhtasaari lähtee eurovaaleihin – Jussi Halla-aho: Perussuomalaiset haluaa laajan kansallismielisen ryhmän

Perussuomalaisille tulossa matemaattinen jytky – ”Ennuste täysin humpuukia”

Matteo Salvini kutsui Euroopan äärioikeiston koolle – Jussi Halla-aho: ”Emme ala lennosta kommentoimaan”