Islannissa muhii uusi talouskriisi, joka juontaa juurensa maan edelliseen finanssiromahdukseen. Nyt talousasiantuntijat pelkäävät, että Islanti kokee jälleen uuden kauhuskenaarion: tällä kertaa asuntomarkkinoilla.

Vuonna 2008 Islanti sääti tiukat lait pääomien liikkeille. Maahan oli virrannut valtavasti ulkomaisten sijoittajien rahaa. Islannin pankkisektoria uhkasi paniikinomainen talletuspako.

Tuolloin hallitus päätti säätää tiukan lain, jonka käytännössä esti rahan ja varallisuuden siirtämisen Islannista ulkomaille. Bloombergin arvion mukaan saarivaltiolle jäi lähes 50 miljardin euron edestä irtonaista pääomaa.

Islannin hallitus on luvannut poistaa rajoitukset aikaisintaan vuonna 2015. Tähän asti valtava ulkomaisten sijoittajien pääomamassa on jumissa noin 320 000 ihmisen saaren taloudessa.

Saaren talous käy ylikierroksilla, kun sijoittajat yrittävät maksimoida voittonsa pienen kansantalouden sisällä.

Käytännössä Islannin talous ei tarjoa muita järkeviä pitkän ajan sijoituskohteita kuin kiinteistöt. Lyhyen ajan voittoja taas voi hakea käytännössä vain lainaamalla kansalaisten kulutukseen.

Tässä kohtaa tullaan ongelmaan: uusien asuintalojen hinta on noussut jo 40 prosenttia vuoden 2010 lopusta, kertoo Bloomberg. Kaikkien asuntojen hinnat puolestaan ovat nousseet 11 prosenttia vuodesta 2009.

Bloombergin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asuntokupla puhkeaa kahden vuoden sisällä, jos jotain ei tapahdu.

Islannin talous kasvaa jälleen yli 3 prosentin vuosivauhtia, kun muualla Euroopassa kasvu on käytännössä pysähtynyt. Ongelmana on kasvun syntyminen kotimaisesta kysynnästä, mitä kiihdyttää nyt halpa lainarahan hinta.

Suomi on osallistunut Islannin auttamiseen vuoden 2008 romahduksesta takaamalla maalle noin 320 miljoonan euron lainat. Islanti on toistaiseksi nostanut markkinoilta Suomen takaamaa lainaa 160 miljoonaa euroa.