Äänenpainot Syyriaan kohtaan ovat viime yönä yllättäen koventuneet. Kansainvälisen yhteisön huoli maan armeijan valtavasta kemiallisten aseiden varastosta näkyi jo useiden johtajien puheissa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti ykskantaan, että kemiallisten aseiden käyttäminen olisi Syyrialta ”tuomittava teko”, kertoo BBC.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puolestaan sanoi, että presidentti Bashar al-Assadin hallinto tullaan saattamaan vastuuseen, mikäli sisällissodassa raportoidaan käytetyn kemiallisia aseita.

Sanoma on kansainvälisessä diplomatiassa voimakas.

Tilanne on hankala. Länsivaltojen tiedustelutietojen mukaan Syyrialla on maailman neljänneksi suurin kemiallisten aseiden arsenaali. Hallinnon tiedetään kehittäneen 1990-luvulta asti muun muassa sinappikaasua ja sariinia.

Tällä hetkellä Assadin hallintoakin suurempi uhka näyttäisi olevan hajanainen oppositiorintama. Yksi tärkeimmistä kemiallisten aseiden tehtaista sijaitsee Aleppossa, jossa hallitus ja oppositio ottavat parhaillaan rajusti yhteen.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos myrkylliset aineet päätyvät opposition käsiin. Assadin hallinnon romahtaessa jokin ryhmä saattaisi pyrkiä kasvattamaan voimaansa aseilla valtatyhjiössä.

Assadin hallintoa vastaan taistelee useita eri ryhmittymiä, eikä yhtä selvää johtajaa tai johtoryhmää ole.

Syyrian hallituksen edustaja vihjasi eilen, että kemialliset aseet on piilotettu ja turvassa. Se oli hallinnon ensimmäinen virallinen viittaus joukkotuhoaseisiin.

Ulkoministeriön edustaja ilmoitti, ettei Syyria käyttäisi koskaan kemiallisia aseitaan kansalaisiaan vastaan.

- Tilanne voi muuttua ulkoisen hyökkäyksen vuoksi, edustajan kerrotaan sanoneen.

Suomen Syyrian-suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka uskoi viime viikolla Uuden Suomen haastattelussa, että Syyria saattaa käyttää kemiallisten aseidensa arsenaalia, jos tilanne äityy sen kannalta todella pahaksi.

Mäki-Reinikan mukaan Assadin lähipiirillä ei ole aikeita luopua vallasta.

Eilen Assad torjui arabiliiton tarjouksen, jossa hänen olisi ollut mahdollista lähteä turvallisesti kotimaastaan.