Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju rauhoittelee pelkoja, että koronavirustartuntojen kasvu Euroopassa ja maailmalla toisi uuden takaiskun talouteen ja syventäisi taantumaa.

Kangasharjun mukaan jo alun perin tiedettiin, että toinen, jopa kolmas, tautiaalto tulee.

Hän uskoo, että tauti pystytään pitämään aisoissa, eikä talouksia jouduta enää uudelleen sulkemaan.

”Ei tämä (tautitapausten kasvu) minusta millään tavalla romuta sitä näkymää, etteikö tästä elpyminen voisi jatkua”, hän sanoo.

Kangasharjun mukaan Suomessa on ylipäätään vältytty pahimmilta skenaarioilta. Alkuvuoden romahdus jäi odotettua pienemmäksi.

Pahimmillaan talouden arvioitiin sukeltavan jopa neljänneksen miinukselle. Nyt arviot liikkuvat alkuvuoden osalta alle kymmenessä prosentissa.

Suomen Pankin ennusteissa koko vuoden bruttokansantuotteen voisi supistua 13 prosenttia.

Etla ennakoi tälle vuodelle viiden prosentin laskua.

Kangasharju uskoo, että viiden prosentin pudotusennuste on kohdillaan.

”Jos katsoo alustavia alkuvuoden kesäkuuhun asti ulottuvia bkt-lukuja ja yritysten tuloksia, toisen neljänneksen romahdus jää kauaksi siitä, mitä pahimmillaan pelättiin.”

Kangasharjun mukaan paranevat näkymät näkyvät myös kuluttajaluottamuksessa, samoin Saksan ostopäällikköindekseissä.

Työllisyydessä voi silti olla edessä synkemmät ajat. Kangasharju arvioi, että työntekijöiden irtisanomisilta ei vältytä, ei edes yritysten konkursseilta.

”Ei tämä sillä tavalla ohitse vielä ole.”

EU:n elpymispaketin varaan Kangasharju ei kauheasti laske.

”Todennäköisesti raha menee suurimmaksi osaksi turhuuteen”, hän arvelee.

Kangasharjun mielestä parhaimmillaan elvytysvaroilla voitaisiin ostaa yleistä hyväksyntää vaikeille ja välttämättömille rakenneuudistuksille esimerkiksi Italiassa. Hän ei kuitenkaan usko, että näin tapahtuu.

LUE MYÖS:

Paketin hyödyt ovat Kangasharjun mukaan enemmän poliittiset kuin taloudelliset: EU osoitti poliittisesti, että se pystyy tiukan paikan tullen toimimaan yhdessä.

”Kyllä tässä tällaista luottamuspääomaa lisättiin ja rakennettiin.”

Kuinka pitkälle sillä sitten pötkii, on Kangasharjun mielestä toinen asia.

”Pitkällä aikavälillä tällä logiikalla ei paranneta asioita, mutta ehkä se muutaman vuoden aikavälillä pienentää eurokriisin mahdollisuutta”, hän sanoo.

Kangasharju pitää myönteisenä Kiinan kasvulukuja - jos ne pitävät kutinsa.

Tilastolukujen valossa Kiinan kasvu näyttäisi yltävän tänäkin vuonna plussalle pandemiasta huolimatta, joskin kasvu jäisi prosenttiin.

”Se on positiivinen uutinen”, Kangasharju sanoo ja huomauttaa, että Kiina on tärkein maailmankaupan linkki ja veturi.

Yhdysvaltain koronatilanne huolestuttaa Kangasharjua enemmän kuin Kiinan ja Yhdysvaltain kauppanokittelu.

Hän ei usko, että Kiinan ja Yhdysvaltain kiistat eskaloituisivat Yhdysvaltain presidentinvaalien alla, koska Donald Trump joutuu ottamaan huomioon talouden realiteetit.

”Taloustilanne alkaa painaa hänen vaakakupissaan. Luulen, että presidentinvaalit himmentää Trumpin intoa asettua Kiinaa vastaan.”

Kangasharju kuitenkin arvioi, että jännitteet Kiinan ja Yhdysvaltain, samoin kuin Kiinan ja Euroopan välillä, tulevat jatkumaan vuosia, ehkä vuosikymmeniä.