Matkapuhelimen säteily vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan, kertoo Daily Beast. Tuore tutkimustulos ei ole yllätys, mutta ensimmäinen varteenotettava löydös, joka kumoaa aiemmin vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan matkapuhelimen radiosäteilyllä ei olisi vaikutusta.

Uusi Suomi kertoi tutkimuksesta eilen. Tänään muut aivotutkijat ovat kommentoineet tuloksen avaavan uusia tutkimussuuntia säteilyn vaikutuksista.

Arvostetussa lääketieteen julkaisussa julkaistu tutkimus on käynyt läpi akateemisen vertaisarvioinnin seulan ja sitä voidaan pitää luotettavana. Tutkimusryhmän johdossa on Nora Volkow, yksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista aivotutkijoista.

Tutkimuksessa tiedemiehet kuvasivat matkapuhelimen säteilylle altistuneiden ihmisten aivojen aineenvaihduntaa. Kävi ilmi, että aineenvaihdunta kiihtyi kohdassa, jota lähellä matkapuhelin oli.

Kännykkä oli tutkimuksessa laitettu äänettömäksi, joten koehenkilöt altistuivat vain puhelimen säteilylle, eivätkä esimerkiksi äänelle.

Tutkimuksen menetelmä osoittaa, että oikean korvan takana sijaitseva aivojen osa aktivoituu ulkoisen häiriön, eli säteilyn vuoksi useammin kuin muut aivojen osat. Tämä aivojen osa liittyy muistiin, kieleen ja näkökykyyn.

Losangelesilaisen tutkimuskeskuksen aivotutkija Keith Black arvioi, että jatkuva aktivointi saattaa vaikuttaa kykyymme käsitellä ja hahmottaa kieltä sekä muistoja. Tätä vaikutusta ei tosin ole vielä kunnolla tutkittu.

Volkowin tutkimusryhmä selvitti ainoastaan sitä, onko matkapuhelimen säteilyllä vaikutusta aivoihin, ei sitä, minkälainen tämä vaikutus on. Esimerkiksi syövän, solumuutosten tai muiden haitallisten asioiden yhteyttä matkapuhelimen säteilyyn ei tutkittu.

Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat osoittaneet selvästi aivojen reagoivat matkapuhelimen säteilyyn.

- Aivomme on herkkä elektromagneettiselle säteilylle. Tulos on kiinnostava, Volkow kommentoi Daily Beastille.