Synkistä talousennusteistaan ja erityisesti finanssikriisin ennustamisesta tunnettu sekä niiden vuoksi ”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini varoittaa painavin sanoin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kauppapolitiikasta.

Roubinin mukaan Trumpin lietsoma kauppasota on juuri nyt vakavin maailmanlaajuinen riski.

”Konflikti voi laajentua monilla eri tavoilla. Trumpin hallinto saattaa lisätä Kiinan tullimaksuja tai kieltää Huaweita ja muita kiinalaisia yhtiöitä käyttämästä amerikkalaisia komponentteja. Kiinalla olisi siinä tapauksessa useita tapoja iskeä takaisin, se voi esimerkiksi sulkea markkinansa monikansallisilta amerikkalaisyhtiöiltä kuten Applelta. Tämä voi riittää maailmanlaajuisen kriisin syntymiseen”, Roubini kirjoittaa Project Syndicate –sivustolla.

Hän pitää mahdollisena, että Trump tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin kesäkuun lopulla G20-kokouksessa Osakassa.

”Mutta vaikka he pääsisivät jonkinlaiseen sopimukseen neuvottelujen aloittamisesta, kokonaisvaltainen sopimus on vielä kaukana. Tällä hetkellä osapuolet ajautuvat yhä kauemmas toisistaan ja kompromissin mahdollisuus pienenee koko ajan”, Roubini toteaa.

Tällä viikolla yli 600 yhdysvaltalaista yritystä jätti Trumpille vetoomuksen, jotta Kiinan kanssa käytävään kauppasotaan löytyisi ratkaisu. Yritykset kuten päivittäistavarayhtiö Walmart varoittavat ylimääräisten tullien vahingoittavan yhdysvaltalaisia yrityksiä ja kuluttajia. Yritysvetoomuksen mukaan nelihenkiselle perheelle kauppasota aiheuttaa 2000 dollarin lisämenot vuodessa.

Investointipankki Morgan Stanley varoitti aikaisemmin tässä kuussa, että kauppasota johtaa maailmanlaajuiseen taantumaan yhdeksän kuukauden kuluessa.

Lue lisää: Varoitukset Donald Trumpin kauppasodasta yltyvät – Sijoittajakonkari: ”Laskusta tulee pahin minun elinaikanani”

Kauppasodalla on ekonomistien mukaan vaikutuksia myös Suomeen.

”Se voi tarkoittaa, että maailman taloudessa jatkuu hidastuminen odotettua voimakkaampana ja silloin on mahdollista, että Suomenkin bruttokansantuote heikkenee entistä voimakkaammin”, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi noin kuukausi sitten.

Roubini ja hänen yhtiökumppaninsa, italialainen ekonomisti ja London School of Economicsin tutkija Brunello Rosa ennustivat vajaa vuosi sitten seuraavan suuren taantuman alkavan 2020. Lue tarkemmin: ”Tohtori Tuho” varoittaa uudesta finanssikriisistä: ”Tällä kertaa ei ole työkaluja sen hoitamiseksi”

Roubinin mukaan ennuste pitää edelleen paikkansa.

”Yhdysvaltain ja Kiinan lisäksi poliittisia ja taloudellisia riskejä on edelleen myös Euroopassa. Mikä pahinta, työkaluja tilanteen hoitamiseen ei tunnu edelleenkään olevan”, hän kuvailee.

Lue myös:

Trumpin yllätys: Seuraukset voivat olla Rinteen hallitukselle vielä vakava paikka

”Katastrofi on torjuttu, mutta ongelma ei ole kadonnut” – Donald Trump perui Meksiko-uhkauksensa

Talouden nobelistilta jäätävä arvio Donald Trumpin uudesta uhkauksesta: ”Kiukuttelua, itsevaltiutta ja älytöntä”