Venäjän tekemisiä systemaattisesti puolustelevien nettikirjoittajien uskotaan vyöryneen läntisiin verkkopalveluihin. Amerikkalainen suosittu verkkopalvelu BuzzFeed kertoo saaneensa haltuunsa dokumentteja, jotka todistaisivat myös merkittävistä palkkioista, joita tälle Kreml-myönteistä sanomaa levittävälle ”trolliarmeijalle” maksetaan.

Nimimerkkien takaa toimivan organisoidun trollitoiminnan oletetaan kiihtyneen Ukrainan kriisin aikana. Yhdysvalloissa viestejä laitellaan palstoille sujuvasti englanniksi.

Suunnitelmat ovat koskeneet Yhdysvalloissa esimerkiksi Fox Newsin, Huffington Postin ja Politicon kommenttiosioita. Joku toimija olisi onnistunut luomaan amerikkalaisessa verkkokeskustelussa tärkeään Huffington Postiin sata keskustelutiliä, vaikka järjestelmä ei ole helpoin.

Trollien ohjeissa heitä on neuvottu BuzzFeedin mukaan kommentoimaan 50 kertaa päivässä uutisia sekä perustamaan viisi Facebook-tiliä ja kymmenen Twitter-tiliä ja olemaan näillä tileillä hyvin aktiivisia, jotta seuraajia tulisi tuhansittain.

Putin-myönteistä toimintaa verkossa ohjattaisiin muun muassa pietarilaisessa lähiössä toimivasta firmasta ja palkollisia siellä olisi jo satoja. Palkkioita maksettaisiin myös käteisellä.

Toiminta kiistetään Venäjällä ja väitteitä pidetään ”epäonnistuneena provokaationa”, mutta Bloombergiin kirjoittavalla Leonid Bershidskyllä on oma ronski näkemyksensä: ”Jos se näyttää Kremlin paskalta, haisee Kremlin paskalle ja maistuu siltä myös, se on Kremlin paskaa”.

BuzzFeedin jutussa mainitaan myös Saksassa, Intiassa ja Thaimaassa toimivat Kreml-myönteiset verkkoaktiivit. Suomea jutussa ei mainita.

Isossa-Britanniassa puolestaan Guardianin verkkokeskustelun moderaattorit ovat tehneet huomioita mahdollisesta organisoidusta pro-Venäjä-kirjoittelusta sen palstoilla. Vedenpitäviä todisteita ei tosin ole.

Myös Suomessa voimakkaan Kreml-myönteiset näkemykset ovat yleistyneet verkkokeskustelussa Ukrainan kriisin aikana, mutta BuzzFeedin kuvaamasta organisoidusta ”trolliarmeijasta” ei ole todisteita.

Esimerkiksi Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa pyrkii aika ajoin esiin jyrkkiä mielipiteitä esittäviä tahoja, joiden henkilöllisyyttä ei saada selville, ja heidän tilinsä suljetaan. Niiden joukossa on eri äärilaitoja edustavia mielipiteitä.

Kreml-henkiset maksetut verkkotrollit ja mediapropagandan Ukrainan kriisin oloissa nosti esiin Suomessa Venäjä-asiantuntija, bloggaaja Jarmo Koponen Puheenvuorossa. Hänen mukaansa ”tekstin voi tunnistaa propagandaksi, kun siinä on käytetty paljastavia sanoja: bandiitti, juntta, terroristi, fasisti, putinisti”.