Tietojen hävittäminen kiintolevyltä on noussut keskusteluun Helsingin Sanomien (HS) kohujutun takia. Kiintolevy kestää melkoisia vastoinkäymisiä, ennen kuin sen data on lukukelvotonta, kertoo Tivi.

HS:n juttu on johtanut esitutkintaan rikosnimikkeillä turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen. Tutkintapyynnön teki Puolustusvoimat, jonka salaisia asiakirjoja oli vuodettu. Poliisi teki kotietsinnän kohujutun toisen kirjoittajan kotiin.

Toimittaja Laura Halminen kertoi Helsingin Sanomille vasaroineensa hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot varmistaakseen lähdesuojan pysymisen. Halmisen mukaan vasaroinnista aiheutui savua, jonka vuoksi hän kutsui palokunnan paikalle. Mukana tuli myös poliisipartio.

Keskusrikospoliisi (KRP) vahvisti, että kellarista takavarikoitiin palanut tietokone. KRP:n mukaan poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

Tivin mukaan murskaaminen, poraaminen, ampuminen tai veteen upottaminen ei takuuvarmasti hävitä tietoja kiintolevyltä. Myös formatoidun kiintolevyn tiedot saattavat säilyä, jos tietojen päälle ei ole kirjoitettu.

Varmimmin kiintolevyn tiedot saa Tivin mukaan tuhottua ylikirjoittamalla, viemällä kiintolevy vahvaan magneettikenttään, kuumentamalla sitä vähintään 600–700 asteen lämpötilassa tai poistaa laitteen sisällys.

Kaikkein varmimmin tieto pysyy salassa, jos se on kryptattu. Tähän viittaa myös Tekniikka&Talous, joka kysyi kahdelta asiantuntijalta, mitkä ovat varmimmat tavat hävittää tiedostot lopullisesti. Oikein tehtynä kryptaus eli kiintolevyn salaaminen varmistaa, että tietoihin on lähes mahdotonta päästä käsiksi ilman salasanoja.

Tekniikka&Talous huomauttaa, että fyysinen murskaaminen olisi tehokkain hävitystapa, mutta ongelmana on se, että kiintolevy sijaitsee usein murskaamisen kannalta hankalassa paikassa. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen tapauksessa saattaa osua akkuun, joka voi syttyä palamaan. Lasinen tallennuslevy hajoaa helpommin palasiksi kuin metallinen, SSD-levyssä riittää muistipiirin pilkkominen kahtia, jolloin transistoreiden rakenne hajoaa.

Lähteet: Tivi ja Tekniikka&Talous

Lue myös:

HS:n tiedusteluvuoto – Liittojohtaja: ”Poliisi yrittää murtaa lähdesuojan”

KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Tiedustelukohu ”heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”