Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kannatus on huvennut nopeasti Helsingin Sanomien teettämässä gallupissa. Viikko sitten julkaistusta edellisestä mittauksesta on pudotusta 10 ja joulukuun huippulukemista 17 prosenttiyksikköä.

Nyt Niinistön kannatus on 58 prosenttia, joka on sama luku kuin Alma Median kyselyssä viikko sitten. Alma-tutkimus oli ensimmäinen, jossa istuvan presidentin vankka kannatus näytti sulaneen. Tuolloin alkoi veikkailu toisesta kierroksesta, kun siihen saakka valta-arviot povasivat Niinistön menevän läpi heti.

Niinistön kannatus on kuitenkin yhä varsin korkealla ja Ylen tänäisessä gallupissa hän sai 63 prosentin kannatuksen. Lue tarkemmin: Ylen gallup julki: Niinistön kannatus laski selvästi – Huhtasaari ja Väyrynen kaukana Haavistosta

HS-gallupissa toiseksi suosituin on Pekka Haavisto (vihr.) 13 prosentilla ja parin prosenttiyksikön nousulla. Paavo Väyrysen (val.yhd.) suosio laski hieman seitsemään prosenttiin.

Naisehdokkaat, Laura Huhtasaari (ps.), Merja Kyllönen (vas.) ja Tuula Haatainen (sd.), ovat kaikki tasoissa viidessä prosentissa. Keskustan Matti Vanhanen sai neljän prosentin ja RKP:n Nils Torvalds kolmen prosentin kannatuksen.

HS-gallupin toteutti Kantar TNS 22.–24.1.2018. Tulosten virhemarginaali on noin 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tavallisesti istuvan presidentin kannatus on laskenut lähellä vaaleja. Vaalipäivä on sunnuntai. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta hyväksytyistä äänistä, toinen kierros järjestetään 11. helmikuuta.

Kyseessä oli Helsingin Sanomien viimeinen gallup ennen vaaleja.

Lue myös:

Ylen gallupin tausta: Kaikista vastaajista ”vain” 50 % äänestäisi Sauli Niinistöä

Tapasimme presidenttiehdokkaat – tässä arviot: ”Katsoi syvälle silmiin”, ”lähti sivuraiteille”, ”rempseä”

Presidentinvaalit: Ennakkoääniä annettiin historiallinen määrä

Hämmennystä herättäneen vaaliennusteen tekijä: Sauli Niinistö kärsii nyt suomalaisesta vaali-ilmiöstä

Näkökulma: 8 hyvää syytä äänestää – näistä tuli sittenkin kunnon vaalit