20 vuotta opetustyötä tehnyt nimimerkillä ”Toinen opettaja” esiintyvä kirjoittaja ihmettelee Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, onko salakuvaaminen sallittua kouluissa.

–Onko tosiaan niin, että salaa kuvaaminen on sallittua? Voiko opettajan työuran pilata julkisella häpäisyllä? Kuvataan viiden minuutin pätkä ja ladataan se nettiin. Sen jälkeen maineesi on mennyt ja osaamisesi kyseenalaistettu. Minkä seuraamuksen teostaan saavat nuoret, jotka koulukiusaavat opettajaa, hän kysyy.

Kirjoittaja kertoo joutuneensa usein tilanteisiin, joissa ammatillisuus on hänen mukaansa ollut kovilla.

–Lapset ja nuoret ovat käyttäytyneet väkivaltaisesti ja kieltäytyneet yhteistyöstä. Oppitunteja on häiritty. Olen saanut ottaa vastaan raivareita, uhkailuja, sylkemistä ja kehotuksia imeä munaa. Tässä vain muutamia esimerkkejä joitain mainitakseni.

–Näissä tilanteissa aikuismaisesti ja rauhallisesti toimiminen on onnistunut, toki välillä paremmin ja välillä huonommin. Kun on tuntunut siltä, että ammatillisuus on ollut kovilla ja hermojen menetys lähellä, olen jäänyt sairauslomalle. Se ja työterveyshuollon tukitoimet ovat auttaneet minua jaksamaan tässä työssä näinkin pitkään. Eläkkeeseen on silti vielä noin 20 vuotta. En usko jaksavani, hän sanoo.

Aikaisemmin tällä viikolla nuoreksi luokanopettajaksi esittäytynyt nainen kertoi saamastaan kohtelusta niin ikään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. Hän kertoi joutuneensa kymmenen vuoden aikana oppilaidensa uhkauksien, solvauksien ja ilkivallan kohteeksi.

Lue lisää: Nuoren naisopettajan hurja lista HS:ssä: ”Olen piilottanut puukkoja ja löytänyt valokuvia takapuolestani – tätä minun ei mielestäni tarvitsisi sietää”

Opettajien kohtelu on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun iltapäivälehdissä on julkaistu oppilaan kuvaama video malttinsa menettävästä opettajasta. Videolla oppilaat naureskelevat opettajalle.

Kansanedustaja, uskonnon aineenopettaja Laura Huhtasaari (ps.) kertoi jättäneensä kirjallisen kysymyksen koulujen kurinpito-ongelmista ja aikuisen auktoriteetin rapautumisesta.

Lue myös: Opettajakansanedustaja: ”Yksi lapsi voi terrorisoida koko luokkaa – vanhemmille velvollisuus hakea lapsi kotiin”