Puheenjohtaja Samu Salon mukaan Insinööriliiton jäsenet ovat suhtautuneet etujärjestönsä päätökseen työtaistelutoimista myönteisesti. Insinööriliitto julisti viikko sitten ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille. Toimet ovat vastalause maan hallituksen aikeille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

”Tein päätöksen painostustoimista, koska jäsenistössä ollaan sillä kannalla, että jotain oli syytä tehdä. Eniten vaikuttaa kieltäytyminen matkustamisesta vapaa-ajalla”, Salo kertoo Tekniikka ja taloudelle.

Salon mukaan kiellot ovat voimassa toistaiseksi ja hän voi yksin päättää muutoksista niihin.

Saloa harmittaa, että hallituksen halu helpottaa irtisanomista sysäsi syrjään alkuperäisen ajatuksen helpottaa työllistämistä pienissä yrityksissä.

”Julkisuudessa on mainittu pienten yhtiöiden alv-rajan nosto, tuki ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen ja koeajan pidentäminen.”

Hän muistuttaa, että nykyinenkin lainsäädäntö tarjoaa perusteet irtisanomiselle, ”jos työntekijä ei selviydy työstään”.

Tekniikan Akateemiset Tek ei ryhdy toistaiseksi järjestötoimiin.

”Katsomme, miten tilanne kehittyy”, sanoo toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Jokisen mielestä irtisanominen Suomessa ei ole vaikeaa, mutta se on osattava tehdä lainsäädännön mukaan. Suomessa vain pieni osa irtisanomistapauksista päätyy oikeuteen.

”Työnantajapuoli voi hälventää pienten yritysten pelkoa oikeusprosesseihin tarjoamalla jäsenilleen apua. Haluttomuus käydä oikeutta voi johtua myös siitä, että lain vaatimukset irtisanomisten perusteista eivät täyty”, Jokinen sanoo.

Jäsenkunta toivoo, että hallituksen esittämää lainsäädäntöä ei tulisi. Tekin kokemaa painetta vähentää, että alle kymmenys sen jäsenistä on töissä enintään kymmenen työntekijän yrityksissä.

Insinööriliiton Samu Salon mielestä kolmea viime vuotta lukuun ottamatta kolmikantaan kuulunut tapa sopia asioista on toiminut.

”Toivon, että pääministeri Juha Sipilä ei lähde pikavoittojen toivossa romuttamaan yhteistyötä”, Salo sanoo.

Kyse voi hänen mukaansa olla myös kampanjataktikoinnista puolen vuoden päästä käytäviin eduskuntavaaleihin.

”Hallitus saattoi työntekijäpuolelle mahdottomalla esityksellään ajaa ay-liikkeen tahallaan poliittisiin lakkoihin saadakseen syyn kieltää ne.”

Lue koko juttu Tekniikka ja taloudesta.

Lisää aiheesta:

Demarikansanedustaja ryöpyttää: ”Hallitus leikkii irtisanomissuoja-asiassa tulella”

Antti Kaikkonen: ”Onko kiistely pienimpien yritysten työllistämiskynnyksen madaltamisesta enää missään mittasuhteissa?”

Sanaharkka Juha Sipilän päätöksestä: ”Poliittista teatteria ja ylimielistä huijausta”

Keskustavaikuttaja irtisanomislaista: ”Veikkaan että tilalle tulee voimakkaasti muutetumpi malli”

”Koko maa pannaan sekaisin” irtisanomislailla – Hjallis Harkimo lupaa äänestää niin kuin Liike Nyt määrää